Έρευνα ΙΕΛΚΑ: 4 στους 10 θα πάνε διακοπές – Όχι στα εστιατόρια λέει το 50% των Ελλήνων

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: 4 στους 10 θα πάνε διακοπές – Όχι στα εστιατόρια λέει το 50% των Ελλήνων
An employee uses a thermometer on a table, at a fish restaurant in the touristic area of Mikrolimano near Piraeus port on May 25, 2020. Restaurants and cafes in Greece, reopen following the easing of measures against the spread of the coronavirus disease (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto) Photo: AFP

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της κρίσης του COVID-19 δημοσιεύει το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.050 ατόμων την τον Μάιο 2020 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού CODID-19 στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού θα διατηρήσουν τις συνήθειες που υιοθέτησαν λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού.

• Μόλις το 38% του κοινού έχει σταματήσει να φοράει γάντια μία χρήσης κατά την επίσκεψη του στα καταστήματα, το 11% θα σταματήσει άμεσα και το 13% μέσα στο 2020. 1 στους 3 θα συνεχίσει να φοράει γάντια και το επόμενο έτος.

• Μόλις το 28% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 15% θα σταματήσει άμεσα και το 16% μέσα στο 2020. Το υπόλοιπο 41% θα σταματήσει αργότερα.

• Μεγάλη διείσδυση στην καθημερινότητα καταγράφεται για τα αντισηπτικά με το 30% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να κουβαλάει μαζί του αντισηπτικά.

• Αξιοσημείωτο είναι ότι 4 στους 10 θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Όσον αφορά την αγορά της εστίασης που που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 25 Μαϊου, το 33% ή 1 στους 3 θα ξεκινήσει άμεσα την συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο-ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα μέσα στον χρόνο. 1 στους 2 όμως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.


1 στους 4 καταναλωτές (24%) δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο.

17% ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 27% δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 32% (1 στους 3) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει.

Η πλειοψηφία σε ποσοστό 37% εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, το 16% νωρίτερα από τον Ιούλιο και το 15% αργότερα μετά το καλοκαίρι μέσα στο 2020. Το 30% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές, ενώ ένα 8% θεωρεί ότι δεν μπορέσει κάνει διακοπές ούτε το 2021.