Έρευνα: Καθοριστικής σημασίας η τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid

Έρευνα: Καθοριστικής σημασίας η τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid
Στρατιωτικός γιατρός ετοιμάζεται να εμβολιάσει, με το εμβόλιο της Moderna για Covid-19, γυναίκα στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητά του είναι η τρίτη δόση εμβολίου mRNA κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα η οποία διεξήχθη στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, η τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer μπορεί να μειώσει θεαματικά τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό στις ηλικίες 60 και άνω. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, 12 ημέρες μετά την αναμνηστική δόση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν κατά 11 φορές λιγότερα σε σύγκριση με ομάδα που είχε λάβει μόνο δύο δόσεις από το εμβόλιο.

Επίσης, τα ποσοστά σοβαρής νόσησης ήταν σχεδόν 20 φορές μικρότερα μετά την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Στο μεταξύ, παρά την έρευνα, αλλά και την παραδοχή εκ μέρους των Pfizer και Moderna ότι τα εμβόλια εξασθενούν προϊόντος του χρόνου, η FDA, δηλαδή ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων, επιμένει στην άποψη πως ελλείψει επαρκών δεδομένων δεν προκρίνει τις ενισχυτικές δόσεις.

«Υπάρχουν πολλές σχετικές μελέτες, αλλά η FDA δεν έχει επανεξετάσει ή επαληθεύσει τα υποκείμενα δεδομένα ή τα συμπεράσματά τους» υποστηρίζουν σε ένα κείμενο 23 σελίδων που δημοσιεύτηκε στελέχη της υπηρεσίας.

«Ορισμένες από αυτές τις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ισραήλ, που αναφέρουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη αποκαθιστά την προστασία από τη μόλυνση στο 95%, ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση, θα εξεταστούν κατά τη συνάντηση VRBPAC της 17ης Σεπτεμβρίου 2021» προσθέτουν.

Σημειώνεται πως η έκθεση της FDA συνετάχθη για να ενημερωθεί η συμβουλευτική επιτροπή του FDA για τα εμβόλια και τα σχετικά βιολογικά προϊόντα, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Pfizer για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά της Covid. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Biden έχει δηλώσει ότι θέλει να αρχίσει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις στο ευρύ κοινό ήδη από την επόμενη εβδομάδα, εν αναμονή της έγκρισης από την FDA.

Το μέτρο αυτό είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου του προέδρου Biden για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και του νέου κύματος κρουσμάτων Covid, που τροφοδοτούνται από την ταχέως εξαπλούμενη παράλλαξη Delta.