Έρευνα MRB: «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών λέει το 70% των Ελλήνων

Έρευνα MRB: «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών λέει το 70% των Ελλήνων
Κόσμος από όλη την Ελλάδα συμμετέχει σε συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Σύνταγμα, Αθήνα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019. Η συμφωνία κατατέθηκε από την κυβέρνηση προς ψήφιση το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία και η Παμμακεδονική ΗΠΑ. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του θέματος ανά ηλικιακή ομάδα, όπου και πάλι το «όχι» υπερτερεί σημαντικά. 

Αντίθετη με την Συμφωνία των Πρεσπών είναι η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Όπως προκύπτει από την έρευνα, στο σύνολο της κοινής γνώμης τη συμφωνία «βαθμολογεί» αρνητικά το 70% και θετικά το 12%.

Την ίδια στιγμή, παρά την πολύμηνη επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, το 75% (ήταν 73% τον Ιούνιο) υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ευνοεί περισσότερο τα συμφέροντα της πΓΔΜ. Η έρευνα, επιπλέον, αποκαλύπτει μια σημαντική μετακίνηση ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό 50% χαρακτηρίζουν αρνητική την συμφωνία και σε ποσοστό 24% θετική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του θέματος ανά ηλικιακή ομάδα, όπου και πάλι το «όχι» υπερτερεί σημαντικά. Στις ηλικίες από 17 έως 24 ετών «όχι» απαντά το 67%, ενώ το 9% συμφωνεί. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 9% εγκρίνει τη συμφωνία με το 76% να διαφωνεί. Για τις ηλικίες από 25 έως 34 ετών το 68% δηλώνει ότι διαφωνεί, ενώ για τις ηλικίες 35 έως 44 ετών ενάντια στη συμφωνία τάσσεται το 67%. Τέλος, όσον αφορά την ομάδα των 46 έως 64 ετών, δηλώνουν αντίθετοι σε ποσοστό 79%.

Το 88% των ψηφοφόρων της ΝΔ απορρίπτει τη συμφωνία, ενώ προβληματικά συμπεράσματα προκύπτουν για το Ποτάμι, καθώς οι ψηφοφόροι του διαφωνούν με τη συμφωνία σε ποσοστό 65%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗ.ΣΥ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ναι» λέει το 10% και «όχι» το74%, ενώ στο ΚΚΕ τη Συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτει το 62%.