Έρευνα: Πιο αυστηρούς κανόνες και εποπτεία χρειάζεται το Facebook

Έρευνα: Πιο αυστηρούς κανόνες και εποπτεία χρειάζεται το Facebook
epa06908851 (FILE) - The facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 20 January 2017 (reissued 25 July 2018). Facebook has been given a license to setup an office in China even though the company's website has blocked within the country since 2009. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι σημειώνει η βρετανική έρευνα και τι πρέπει να εφαρμοστεί. Τι απαντά το κοινωνικό δίκτυο.

Πιο αυστηρή ρύθμιση χρειάζεται το Facebook και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ενώ πρέπει να ληφθεί επείγουσα δράση για να μπει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση μέσω του δικτύου, συμπέραναν Βρετανοί βουλευτές.

Η Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν κατάφερε να δείξει «ηγετική ή προσωπική υπευθυνότητα» όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις. Όπως μεταδίδει το BBC, από την πλευρά του το Facebook σημείωσε ότι είναι δεκτικό όσον αφορά την έκθεση της Επιτροπής Ψηφιακών Υποθέσεων και ανοιχτό σε «ουσιαστική ρύθμιση».

Η έρευνα για τις ψευδείς ειδήσεις που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα επικεντρώθηκε στις επιχειρηματικές πρακτικές του Facebook πριν και μετά το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων της Cambridge Analytica.

Τι σημειώνει η έκθεση ότι πρέπει να εφαρμοστεί:

– Υποχρεωτικός κώδικας δεοντολογίας για εταιρείες τεχνολογίας, υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής.

– Η κυβέρνηση πρέπει να μεταρρυθμίσει τους ισχύοντες εκλογικούς νόμους και τους κανόνες για την εμπλοκή από το εξωτερικό στις βρετανικές εκλογές.

– Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να αναγκαστούν να καταργήσουν γνωστές πηγές επιβλαβούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των αποδεδειγμένων πηγών παραπληροφόρησης.

– Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να φορολογούνται για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των εργασιών του Γραφείου Επιτρόπου Πληροφόρησης καθώς και κάθε νέας ρυθμιστικής αρχής που έχει συσταθεί για την εποπτεία τους.

– Η ρυθμιστική αρχή να έχει εξουσία να κινεί νομικές διαδικασίες εάν οι εταιρείες παραβιάζουν τον κώδικα.