Έρευνα προβλέπει δραματική πτώση στην τιμή του χρυσού

Έρευνα προβλέπει δραματική πτώση στην τιμή του χρυσού

Δύο αναλυτές προβλέπουν μεγάλη μείωση των τιμών του χρυσού, μέχρι και τα 350 δολάρια την ουγγιά.

Ένας γνωστός ειδικός επί θεμάτων τιμών του χρυσού προβλέπει ότι το πολύτιμο μέταλλο ίσως πέσει ως και στα 350 δολάρια την ουγγιά – ένα επίπεδο τιμών που έχουμε να δούμε από το 2003. Αυτή η πρόβλεψη είναι δραματικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις των περισσοτέρων ειδικών.

Πάντως, η πρόβλεψη του Κλοντ Ερμπ μπορεί και να έχει κάποια αξία. Το 2012, ο Ερμπ – πρώην trader εμπορευμάτων στην TWC Group – συνέγραψε μια ερευνητική εργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Duke, Κάμπελ Χάρβεϊ, όπου προβλέφθηκε εγκαίρως η πτώση του χρυσού. Εκείνη την εποχή, ο χρυσός βρισκόταν στα 1.600 δολάρια την ουγγιά. Σήμερα, η τιμή του είναι κάτω από τα 1.100 δολάρια την ουγγιά.

Ο Ερμπ δήλωσε στο CNN Money ότι «ο χρυσός δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευμετάβλητος από τις μετοχές ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί η αξία του να είναι υπερεκτιμημένη, και πράγματι είναι υπερεκτιμημένη τούτη την περίοδο».

Η έρευνα των Ερμπ και Χάρβεϊ υποδηλώνει ότι η «ορθή» αξία του χρυσού είναι κοντά στα 825 δολάρια την ουγγιά. Αυτή η τιμή θα συνιστούσε 25% μείωση σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

Αλλά μέχρι να σταθεροποιηθεί στην «ορθή» αξία του, ο χρυσός τείνει να αγγίζει ακραίες τιμές, καθώς η τιμή του επηρεάζεται από υπερβολικά επίπεδα επενδυτικής αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας – όπως και οι τιμές μετοχών και ομολόγων. «Οι αγορές σπάνια διαπραγματεύονται τα εμπορεύματα στην ‘ορθή’ αξία τους» λέει ο Ερμπ.

Η έρευνά τους δείχνει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να πέσει μέχρι και στα 350 δολάρια την ουγγιά προτού επανέλθει στις «ορθές» τιμές. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μείωση των τιμών του χρυσού κατά 80% σε σχέση με την κορύφωσή τους στα τέλη του 2011. Και, επίσης, θα σήμαινε μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές.

Άλλοι, βέβαια, δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τις προβλέψεις των Ερμπ και Χάρβεϊ. Για παράδειγμα, ο Μπομπ Άλντερμαν, επικεφαλής διαχείρισης περιουσίας στην Gold Bullion International, θεωρεί την ανάλυσή τους «αρκετά υπερβολική» και υπενθυμίζει ότι κάποιοι άλλοι όχι πολύ καιρό πριν έκαναν εξίσου υπερβολικές προβλέψεις προς τα πάνω – προβλέποντας ότι η τιμή του χρυσού θα άγγιζε τα 5.000 δολάρια την ουγγιά.

«Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν συνέβη» καταλήγει ο Άλντερμαν.