Έρευνα Public Issue: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις σχέσεις με την Τουρκία

Έρευνα Public Issue: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις σχέσεις με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Α) στη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017. Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει.

Η Public Issue δημοσίευσε, συνεχίζοντας την 20ετή ερευνητική παράδοσή της, σχετικά με τα αντικείμενα της εξωτερικής πολιτικής, την έρευνα Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018. Η έρευνα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, δύο εκ των οποίων έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευτεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας Έλληνες πολίτες ερωτήθηκαν σχετικά με τις αντιλήψεις τους όπως διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και η πιθανότητα ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, ενώ το 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Σχετικά με το χειρισμό της κυβέρνησης των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία, το 54% απάντησε μάλλον λάθος, ενώ το 37% απάντησε μάλλον σωστά. Επίσης, το 56 % θεωρεί μάλλον λάθος την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και μάλλον σωστή ένα 32%.

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Οι Ελληνες στρατιώτες έκαψαν τη Σμύρνη την ώρα που υποχωρούσαν»

Το 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια και ένα 52% απίθανο. Μάλιστα, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα λήξει με νίκη της Ελλάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 65% απάντησε πώς ένα θερμό επεισόδιο θα γίνει στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.

Το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της χώρας είναι πιο αδύνατη σε σχέση με πέρυσι και το 40% απαντά πως είναι ίδια. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό, το 87% απαντά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα με γειτονική χώρα, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με την Τουρκία.  Το 79% απαντά ότι η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα, το 17% απαντά πως καμία χώρα δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα και το 13% θεωρεί ως απειλή την Αλβανία.

Το 80% δηλώνει ότι μάλλον εμπιστεύεται τον στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.

Στο ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία, από εννιά μήνες σε 12, το 64% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 31% ότι διαφωνεί.

Τέλος, ιδιαίτερα σημασία έχουν και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης. Συγκεκριμένα, το 62% δηλώνει ότι μπορεί να βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση Λίγο/ Καθόλου για την ενίσχυση της άμυνάς της. Ως το μεγαλύτερο σύμμαχο της χώρας το 31% θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμάχους και θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, ενώ στη δεύτερη θέση με ένα 23%, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν τη χώρα για να ενισχύσει την άμυνά της.