Έρευνα PwC: Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEO για την πορεία της οικονομίας

Έρευνα PwC: Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEO για την πορεία της οικονομίας
pexels
Μια έρευνα γνώμης 5.000 CEO που εκπόνησε η PwC σε όλο τον κόσμο βρήκε ότι τα στελέχη είναι πιο αισιόδοξα για την οικονομία τώρα σε σχέση με πριν από εννέα χρόνια.

του Alan Murray

Κλείσαμε έναν χρόνο πανδημίας και, αν και έχουν συμβεί πολλά κακά, κάποιες αχτίδες φωτός αρχίζουν να αχνοφαίνονται.

Μια έρευνα γνώμης 5.000 CEO που εκπόνησε η PwC σε όλο τον κόσμο βρήκε ότι τα στελέχη είναι πιο αισιόδοξα για την οικονομία τώρα σε σχέση με πριν από εννέα χρόνια, όταν η εταιρεία άρχισε να θέτει το ερώτημα στα στελέχη.

Το 76% προβλέπουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί το 2021, σε σύγκριση με 22% πέρυσι πριν την πανδημία, και 42% το 2019. Η αισιοδοξία είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις ΗΠΑ, όπου το 86% εκτιμούν ότι θα προκύψει ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ επιλέχθηκαν ως η κορυφαία αγορά ανάπτυξης από το 35% των ερωτηθέντων, μεγαλώνοντας τη διαφορά από την Κίνα την οποία αναφέρει το 28%. Πέρυσι, οι ΗΠΑ προηγούντο μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι της Κίνας.

Πριν λίγες μέρες, συνομιλήσαμε με τον Bob Moritz, επικεφαλής του δικτύου της PwC, ο οποίος είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι εταιρείες «πιστεύουν ότι έχουν την αντοχή και την ισχύ για να τροφοδοτήσουν το οικονομικό μομέντουμ». Ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός που πολλοί γεύτηκαν κατά την πανδημία έχει προσφέρει μια νέα αυτοπεποίθηση ως προς το μέλλον. «Οι άνθρωποι λένε ‘Τα κατάφερα και επεβίωσα. Τώρα, πώς θα μπορέσω να έχω πραγματικά βιώσιμα θετικά αποτελέσματα από τον μετασχηματισμό μου;’» καταλήγει ο Moritz.

Κάποια άλλα ευρήματα από την έρευνα:

– Σχεδόν οι μισοί CEO σχεδιάζουν να αυξήσουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις «σημαντικά» (κατά άνω του 10%) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια εξαιτίας του COVID-19- για να παγιώσουν τα κέρδη που πέτυχαν μέσα στην πανδημία.

– Οι ανησυχίες για τις κυβερνο-απειλές αυξάνονται, καθώς τις επισημαίνουν 47% των CEO σε σχέση με 35% που την ανέφεραν πέρυσι. Το ποσοστό αναδεικνύει τις κυβερνο-απειλές στη νούμερο 2 έγνοια των CEO παγκοσμίως (πίσω από την πανδημία) και στη νούμερο 1 μεταξύ των CEO στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

– Ο προβληματισμός γύρω από την κλιματική αλλαγή αυξάνεται, με το 43% των διευθύνοντων συμβούλων να λένε ότι η εταιρεία τους πρέπει να κάνει περισσότερα για να παρουσιάζει τις ενέργειές της σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως, την ίδια στιγμή το 60% παραδέχονται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη το κλίμα στη στρατηγική διαχείριση κινδύνου τους.

Πηγή: Fortune