Έρευνα ΣΕΒ: Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Έρευνα ΣΕΒ: Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ψηφιοποίηση του κράτους ως την πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση του τελευταίου έτους, με το 56% των επιχειρήσεων να έχει βιώσει θετική επίδραση στη λειτουργία του.

Αυτό δείχνει η έρευνα του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν». Να σημειωθεί ότι στα υπόλοιπα πεδία καταγράφεται χαμηλότερος βαθμός ικανοποίησης (κάτω από 20% στα περισσότερα πεδία), ωστόσο σε όλα σχεδόν υπάρχει βελτίωση έναντι του 2020. Ενδεικτική των περιθωρίων βελτίωσης που υπάρχουν σε όλα τα πεδία πλην της ψηφιοποίησης του κράτους είναι η απόσταση μεταξύ των θετικών κρίσεων για τις μεταρρυθμίσεις και των αρνητικών αξιολογήσεων, εάν ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις μόνο όσων έχουν άποψη για τις μεταρρυθμίσεις. Ειδικά στα πεδία χωροταξίας, εποπτείας της αγοράς, απονομής δικαιοσύνης και επιχειρηματικών πάρκων καταγράφεται η μεγαλύτερη απόσταση αποτυπώνοντας ότι οι παρεμβάσεις δεν γίνονται στην πράξη αντιληπτές από την αγορά.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν εξαρχής στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019, είχαμε αναφέρει το σχέδιο και για τα βήματα για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για τον τομέα αυτόν, ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής. «Στη δυσχερή συνθήκη της πανδημίας, η τεχνολογία ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε εν λειτουργία το κράτος και την οικονομία, αλλά και τους πολίτες ασφαλείς. Στην περίοδο αυτή, υλοποιήθηκαν νέα ψηφιακά εργαλεία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν μαζί τους ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Έτσι, ξεκίνησε η υλοποίηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών όπως το γνήσιο της υπογραφής έχουν μια προστιθέμενη αξία, καθώς οι εργατοώρες είναι πολύτιμες», τονίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τις 8.800.000 ψηφιακές συναλλαγές του 2018, αναμένεται να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 300.000.000 το 2021. «Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην έρευνα του ΣΕΒ η ψηφιοποίηση του κράτους αναγνωρίζεται ως η πιο πετυχημένη μεταρρύθμιση. Δεσμευόμαστε για τον σχεδιασμό ακόμη περισσότερων υπηρεσιών του κράτους με τις οποίες θα κερδίζουμε χρόνο, θα κερδίζουμε ζωή», καταλήγει ο κ. Πιερρακάκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ