Έρευνα ΣΕΒ: Πόσο θα αυξηθεί η απασχόληση στην Ελλάδα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα

Έρευνα ΣΕΒ: Πόσο θα αυξηθεί η απασχόληση στην Ελλάδα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα αναμένεται να επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 0,7%, ποσοστό που είναι το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε αναδυόμενους “πράσινους” τομείς υπολογίζεται πως, έστω και οριακά, θα είναι περισσότερες από αυτές που θα χαθούν σε τομείς που θα μετασχηματιστούν λόγω αναγκών προσαρμογής στα νέα επίπεδα περιβαλλοντικών απαιτήσεων.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ σε έρευνα με θέμα “Πράσινη οικονομία και απασχόληση: προκλήσεις και προτάσεις για δίκαιη μετάβαση”. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τη Δυτ. Μακεδονία προβλέπεται η δημιουργία 11.500 θέσεων εργασίας (5.100 άμεσες και 6.400 έμμεσες) μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων ύψους 2.5 δισ. σε πράσινες δραστηριότητες. Επιπλέον οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την εκπλήρωση των στόχων του ΕΣΕΚ αναμένεται να είναι δύο έως τρεις φορές περισσότερες από τις περίπου 12.000 που θα “χαθούν” λόγω της απολιγνιτοποίησης. Αντίστοιχα η προβλεπόμενη στο ΕΣΕΚ αναβάθμιση του 12-15% του κτιριακού αποθέματος της χώρας αναμένεται να δημιουργήσει 22.000 θέσεις στον κατασκευαστικό τομέα.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ωστόσο ότι η αποτελεσματική ανακατανομή της απασχόλησης μεταξύ κλάδων και επαγγελμάτων προϋποθέτει την αντιμετώπιση ενός τριπλού χάσματος:

α) το χάσμα δεξιοτήτων και την ανάγκη δημιουργίας συνάφειας ανάμεσα στα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις νέες πράσινες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και αυτές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους,

β) το γεωγραφικό χάσμα, καθώς οι νέες “πράσινες” θέσεις εργασίας μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που αντιμετωπίζουν μείωση της απασχόλησης, και

γ) το χρονικό χάσμα όπου ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας είναι άμεση, η δημιουργία νέων θέσεων είναι σταδιακή και επιβάλλεται η επιτάχυνση των επενδύσεων.

«Η γεφύρωση αυτού του τριπλού χάσματος, είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη μετάβαση», αναφέρει ο ΣΕΒ.