Έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ φέρνει πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ

Έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ φέρνει πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ
BEDMINSTER, NEW JERSEY - JULY 7: 45th President of the United States, Donald J. Trump holds a press conference at the Trump National Golf Club in Bedminster of New Jersey, United States on July 7, 2021. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση στο ερώτημα τι αφορούσε η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Πρώτο βήμα προς την προσαγωγή του σε δίκη για τους μεν, «πολιτικός διωγμός» για τους δε: η έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ έριξε χθες Τρίτη νέο σκληρό φως στον βαθύ διχασμό στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος φλερτάρει ολοένα πιο ανοιχτά με την πιθανότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ουδέποτε πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ανησυχήσει από τη δικαιοσύνη με τέτοιο τρόπο.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση στο ερώτημα τι αφορούσε η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Τις κούτες που πήρε μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021; Τις ευθύνες του για την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο; Τις υποθέσεις οικονομικής απάτης για τις οποίες διενεργείται έρευνα σε βάρος του Trump Organization, του επιχειρηματικού ομίλου του, στη Νέα Υόρκη;

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας δεν θέλησε να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος διατρανώνει την αθωότητά του για όλες αυτές τις υποθέσεις και μιλά για —τι άλλο— κυνήγι μαγισσών, κατήγγειλε σε οξύ τόνο την έρευνα, στην οποία δεν ήταν παρών, με μακροσκελή ανακοίνωσή του.

«Το έθνος μας ζει μαύρες μέρες», εξεγέρθηκε, διαβεβαιώνοντας πως η έρευνα των ομοσπονδιακών αστυνομικών στην κατοικία του δεν ήταν «ούτε απαραίτητη, ούτε προσήκουσα».

Μάρτυρας

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου (…) ακόμα κι αν ήταν πρόεδρος», αντέτεινε χθες Τρίτη μιλώντας στο NBC η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, όπως και πολλοί άλλοι βαρόνοι της παράταξής της, καλεί εδώ και χρόνια ο μεγιστάνας των ακινήτων να λογοδοτήσει.

Την επομένη της «εφόδου» του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Σκοτ Πέρι ανακοίνωσε πως πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας προχώρησαν στην κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου, χωρίς ο σύμμαχος αυτός του κ. Τραμπ να γνωρίζει γιατί.

Χθες το πρωί, «καθώς ταξίδευα με την οικογένειά μου, τρεις πράκτορες του FBI» τον πλησίασαν και «μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο», είπε στο Fox News, καταγγέλλοντας πρακτικές «αντάξιες μπανανίας».

Η κλιμάκωση μοιάζει να ενισχύει την επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρεπουμπλικανική παράταξη, που συσπειρώθηκε γύρω από τον επιχειρηματία — αναγορεύοντάς τον σε μάρτυρα.

«Εμφύλιος πόλεμος»

Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η έρευνα, ομάδα οπαδών του κ. Τραμπ συγκεντρώθηκε μπροστά στο πολυτελές οίκημα του θυελλώδη μεγιστάνα για να εκφράσει την οργή του.

Πολλά μέλη της κράταγαν πλακάτ με το σύνθημα «Ο Μπάιντεν δεν είναι δικός μου πρόεδρος», υπενθυμίζοντας για νιοστή φορά πως, ενάμιση χρόνο μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν πεπεισμένοι πως η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 ήταν το αποτέλεσμα «κλοπής».

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι οπαδοί του κ. Τραμπ αξίωναν χθες «διαζύγιο» από την κυβέρνηση μιας χώρας όπου ο διχασμός είναι πλέον τόσο πελώριος που φαντάζει αδύνατο να γεφυρωθεί.

«Αυτά γίνονται σε μια χώρα σε εμφύλιο πόλεμο», ξεσπάθωσε η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλεύτρια που εκπροσωπεί την Τζόρτζια, γνωστή για τις φραστικές ακρότητές της, αξιώνοντας μεταξύ άλλων να διαλυθεί το FBI. «Ο πολιτικός διωγμός πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε πληκτρολογώντας τις τρεις τελευταίες λέξεις με κεφαλαία γράμματα και προσθέτοντας τρία θαυμαστικά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, που αναγγέλλονται εξαιρετικά επικίνδυνες για την παράταξη του Τζο Μπάιντεν.

Εφαλτήριο για το 2024;

Καταγγέλλοντας την «αφόρητη εργαλειοποίηση για πολιτικούς σκοπούς» του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, υποσχέθηκε έρευνα για τη λειτουργία του εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν την εξουσία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, διέψευσε χθες ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την έρευνα στο σπίτι του πρώην (και πιθανόν μελλοντικού) αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ ξεκάθαρος, πριν εκλεγεί και μετά την έναρξη της θητείας του, για το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί τις έρευνές του με ανεξάρτητο τρόπο. Πιστεύει στο κράτος δικαίου», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα μπορούσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για νέα θητεία ανά πάσα στιγμή, άδραξε την ευκαιρία για να απευθύνει νέα έκκληση στη γενναιοδωρία των οπαδών του.

«Δεν είναι απλώς το σπίτι μου που υπέστη επίθεση — είναι το σπίτι κάθε πατριώτη Αμερικανού, για τον οποίο αγωνίζομαι», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υποστηρικτές του, ζητώντας τους δωρεές 5 ως 5.000 δολαρίων για να διεξαγάγει τη μάχη εναντίον του «κυνηγιού μαγισσών».