Έρευνα του Fortune: Το 59% των CEO στις ΗΠΑ πάγωσε τις προσλήψεις κατά την πανδημία

Έρευνα του Fortune: Το 59% των CEO στις ΗΠΑ πάγωσε τις προσλήψεις κατά την πανδημία
Photo: pixabay.com
Βέβαια, οι επιχειρήσεις κάνουν πολύ περισσότερα από το να παγώνουν τις προσλήψεις για να ενισχύσουν τις ταμειακές ροές.

του Lance Lambert

Υπάρχουν 21 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι άνεργοι και αναζητούν εργασία. Αλλά διαπιστώνουν ότι πολλοί εργοδότες δεν δέχονται αιτήσεις.

Περίπου έξι στους 10 διευθύνοντες συμβούλους δηλώνουν ότι η εταιρεία τους εφαρμόζει πάγωμα προσλήψεων ή αναβάλλει νέες προσλήψεις. Αυτό είναι το εύρημα από μια έρευνα της αμερικάνικης έκδοσης του Fortune με τη συμμετοχή πολλών CEO σε συνεργασία με τη Deloitte. Λάβαμε 222 απαντήσεις από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου.

Όταν υπάρχει ύφεση, οι εργοδότες συχνά περιορίζουν τα ανοίγματα και οι εταιρείες που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση παγώνουν εντελώς τις προσλήψεις. Αλλά αυτή τη φορά, στράφηκαν σε πάγωμα προσλήψεων σχεδόν αμέσως. Πριν από τα τέλη Μαρτίου αμέτρητες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Uber, και τοπικές κυβερνήσεις όπως στο Οχάιο και στο Μίσιγκαν, εφάρμοσαν πάγωμα στις προσλήψεις.

Οι επιχειρήσεις κάνουν πολύ περισσότερα από το να παγώνουν τις προσλήψεις για να ενισχύσουν τις ταμειακές ροές. Σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι στράφηκαν επίσης στη μείωση των μισθών των στελεχών (35%), στη μείωση των παροχών σε εργαζομένους (15%) και στην προσφορά πακέτων εθελούσιας συνταξιοδότησης ή εξόδου (11%).

Ωστόσο, μια μικρή μειοψηφία εταιρειών εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με το 19% των CEO να λέει ότι έχουν αυξήσει τις προσλήψεις από την αρχή της κρίσης. Πολλές από τις εταιρείες που εξακολουθούν να προσλαμβάνουν είναι εταιρείες τεχνολογίας που επωφελούνται από τις παραγγελίες στο σπίτι, οι οποίες επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παράδειγμα η μετοχή της Amazon, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 46%, στα 2.693 δολάρια από την αρχή του έτους με ισχυρές παραγγελίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Adobe, Shantanu Narayen, δήλωσε πρόσφατα στο Fortune ότι η εταιρεία του, η οποία δεν έχει απολύσει υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επωφελείται από τις υπάρχουσες τάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού αυξάνοντας τις δραστηριότητές της. Καθώς οι εργοδότες στις ΗΠΑ απολύουν μαζικά, η Adobe ανέφερε ρεκόρ τριμηνιαίων εσόδων 3,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, που έληξε στις 29 Μαΐου. Αυτό το ποσό συνιστά αύξηση 14% από πέρυσι.