Έργα αξίας δισεκατομμυρίων μένουν στα χαρτιά – Ποιες επενδύσεις καθυστερούν
- 10/07/2025, 08:47
- SHARE

Μια φαινομενικά θετική εικόνα καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 5,5 GW, με αύξηση 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2024. Οι νέες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 180 εκατ. ευρώ, με 152,2 MW νέας ισχύος να συνδέονται στο δίκτυο. Πρόκειται για διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι. Όμως πίσω από τα θετικά νούμερα, κρύβεται ένα οξύμωρο. Έργα 850 MW, που θα μπορούσαν σήμερα να μειώνουν το ενεργειακό κόστος, παραμένουν στα συρτάρια.
Η πιο ανησυχητική ένδειξη είναι το εξής. Από τα 1.592 MW που επιλέχθηκαν μέσω διαγωνισμών της ΡΑΕ την περίοδο 2018–2022, μόλις το 47% (746 MW) έχει τεθεί σε λειτουργία. Τα υπόλοιπα 846 MW, που θα μπορούσαν ήδη να παράγουν φθηνή, καθαρή ενέργεια για την εγχώρια αγορά, παραμένουν καθηλωμένα. Το κόστος δεν είναι μόνο αναπτυξιακό, είναι και δημοσιονομικό, αναφέρουν πηγές με γνώση. Οι τιμές αποζημίωσης των έργων αυτών είναι πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Εάν είχαν λειτουργήσει εγκαίρως, οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών θα ήταν χαμηλότεροι, και το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας σαφώς ενισχυμένο.
Με το βλέμμα στο 2026 – αλλά με πολλές αστερίσκους
Η αγορά δείχνει σημάδια δυναμικής. Πάνω από 1 GW νέων έργων είναι υπό κατασκευή ή έχουν συμβασιοποιηθεί, με προοπτική να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Μαζί με άλλα 300 MW που έχουν διασφαλιστεί μέσω διαγωνισμών, η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στα 6,5 GW αιολικής ισχύος έως το τέλος του 2026. Αλλά το «θα μπορούσε» δεν είναι δεδομένο. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ψηφιακές επιταχύνσεις στις αδειοδοτήσεις και ενίσχυση των δικτύων. Χωρίς αυτά, το επενδυτικό δυναμικό μένει εγκλωβισμένο.
Οι πρωταγωνιστές της αγοράς και ποιοι μένουν πίσω
Η Στερεά Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη με το 44% της συνολικής ισχύος (2.427 MW), ενώ ακολουθούν η Πελοπόννησος (709 MW) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (535 MW). Το τοπίο των developers ελέγχεται κυρίως από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,8%), τη MORE (14,1%), την Iberdrola Rokas, την Principia και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ακολουθούν η Total Energies, η EDF, η METLEN και άλλοι διεθνείς και εγχώριοι παίκτες. Στους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, η Vestas παραμένει κυρίαρχη με μερίδιο 45,1%, ενώ το εξάμηνο που πέρασε προμήθευσε σχεδόν το 56% της νέας ισχύος.