Εργασιακά: Οι τελευταίες κόκκινες γραμμές και ο συμβιβασμός

Εργασιακά: Οι τελευταίες κόκκινες γραμμές και ο συμβιβασμός

Η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων η νέα «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης.

Το Eurogroup της Δευτέρας πλησιάζει και την ώρα που μια συνολική λύση – «πακέτο» απομακρύνεται προς το παρόν, η κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα πιο εύκολος φαίνεται ο συμβιβασμός για τα εργασιακά, αφού οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα δεσμευθεί τελικά πως θα υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού και θα δεχθεί ότι δεν θα υπάρχει κυβερνητικό βέτο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά μόνο έλεγχος της νομιμότητάς τους.

Η νέα «κόκκινη» γραμμή που έθεσε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σε σχέση με το μέτωπο του νέου Εργασιακού, δεν είναι άλλη από την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την οποία έχει δεσμευτεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, το στέλεχος αυτό ανέφερε πως η «ελληνική γραμμή είναι ότι δεν μπορεί σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Πίσω από αυτήν την κόκκινη γραμμή, δεν θα υποχωρήσουμε», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την όποια προσπάθεια του ΔΝΤ και όχι μόνο να ξεπεραστεί αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο για το εργασιακό (συλλογικές συμβάσεις με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ).

Την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με σημαντικούς εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημαντικούς εκπροσώπους, για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

«Μεταφέραμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολό τους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την ίδια, τα μέλη του ΕΚ υποστήριξαν, από την πλευρά τους, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επειδή είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

«Τα μέλη του ΕΚ που καλύπτουν ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.