Εργαστείτε σαν να κάνατε διακοπές

Εργαστείτε σαν να κάνατε διακοπές
Photo: pixabay.com
Η νέα τάση θέλει τα ξενοδοχεία να βγάζουν ειδικά πακέτα για την τηλεργασία.

Η παύση των συνεδρίων, των επαγγελματικών ταξιδιών και οι ακυρώσεις γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων που αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων για τα ξενοδοχεία, αναγκάζουν τους επιχειρηματίες του κλάδου να στραφούν σε άλλες εναλλακτικές μορφές οικονομικών ροών προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

Μια τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό και σταδιακά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας είναι η τηλεργασία από το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Οι υπεύθυνοι των τμημάτων marketing εκμεταλλευόμενοι το φαινόμενο της εργασίας εξ αποστάσεως που δημιούργησε ο κορωνοϊός, διαμορφώνουν άκρως ελκυστικά πακέτα για να προσελκύσουν υποψήφιους πελάτες οι οποίοι όμως δεν είναι σε mood διακοπών.

Αντί να εργάζεται κάποιος από το γραφείο του σπιτιού του, με άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στα πόδια του να του αποσπούν την προσοχή και να αισθάνεται εγκλωβισμένος όλη μέρα στον ίδιο χώρο, του δίνεται η δυνατότητα, ενώ δουλεύει, να το κάνει έχοντας μπροστά του μια φοβερή θέα, αλλά και ένα room service που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει τα χρήματα, όπως και να υπάρχει η απαιτούμενη διασύνδεση για τον προορισμό που επιθυμεί. Κακά τα ψέματα, άλλο είναι να δουλεύεις από έναν εξωτικό προορισμό και άλλο από το δωμάτιο του σπιτιού σου που στην καλύτερη περίπτωση βλέπει σε μια πολυσύχναστη οδό.

Για παράδειγμα το St. Regis Punta Mita που βρίσκεται στην χερσόνησο Punta Mita του Μεξικού, η οποία φιλοξενεί και άλλα πολυτελή τουριστικά καταλύματα, προσφέρει υπηρεσίες τηλεργασίας στους «εργαζόμενους» που θα επιλέξουν μια από τις καμπάνες του ως τόπο διαμονής και εργασίας για όσο διάστημα θέλουν να μείνουν απομονωμένοι και προφυλαγμένοι από τα κρούσματα του covid19.

Αντίστοιχα η διοίκηση του Nautilous Maldives, που βρίσκεται στο ομώνυμο εξωτικό νησί, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει νέους τουρίστες και να περιορίσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών υπόσχεται grande εργασιακές εμπειρίες, τις οποίες βέβαια ο πελάτης θα πληρώσει … ακριβά.

Ειδικότερα, για επταήμερη διαμονή δύο ατόμων σε ένα από τα 26 σπίτια πάνω στην παραλία ή και πάνω στη θάλασσα, η τιμή διαμορφώνεται στα 23.350 δολάρια, ενώ για δύο ή τρεις εβδομάδες διαμονή στο ίδιο δωμάτιο με τις ίδιες παροχές η χρέωση αγγίζει τα 37.850 δολάρια ή 52.000 δολάρια.

Για εκείνους δε που έχουν περιορισμένα βαλάντια, μια λύση είναι τα ξενοδοχεία πόλης. Στην Καλιφόρνια αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν καμπάνες δίπλα στην πισίνα με ημερήσιο κόστος τα 150 δολάρια.

Το πρόβλημα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αυτό το μοντέλο φαίνεται να αποδίδει, ωστόσο, για τη χώρα μας, παρόλο που θεωρείται από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς με σταθερή υψηλή ζήτηση, τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα. Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, η Ελλάδα υστερεί σε θέματα σιδηροδρομικής διασύνδεσης με άλλες πόλεις της Ευρώπης και η μεταφορά επιβατών από το εξωτερικό με το αεροπλάνο φαντάζει τη δεδομένη στιγμή ως μη ορθή επιλογή.

«Θεωρώ απίθανο να μπορέσει να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Ένας τουρίστας, έτσι όπως είναι η κατάσταση, θα αποφύγει να μπει στο αεροπλάνο για να μεταβεί σε μια ξένη χώρα για κάποιες μέρες ώστε να κάνει business και να δουλέψει από εκεί. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των αεροπορικών πτήσεων συνεπάγεται τον περιορισμό του αριθμού των ταξιδιών. Δυστυχώς, πέρα από την Αθήνα, οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες δεν ξέρουν καν που βρίσκονται στο χάρτη άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η  Θεσσαλονίκη» επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Προσθέτει πως η οδική διασύνδεση για την ευρωπαϊκή Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Σχολιάζοντας την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά όπου οι επαγγελματίες του κλάδου επιχείρησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες στέλνοντας το μήνυμα ότι είμαστε «ανοιχτά».

«Όπως όλα δείχνουν τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 3 με 3,5δις ευρώ. Από την απόλυτη χασούρα είμαστε ικανοποιημένοι έστω και με αυτά τα νούμερα. Θεωρώ ότι ήταν σωστή η κίνηση να ανοίξει ο τουρισμός έστω και για λίγο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα σε επίπεδο αναζήτησης – όχι κρατήσεων- παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν οι μεγάλοι ανταγωνιστές της όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία σημειώνουν πτώση, συνιστά επιτυχία και δείχνει το πόσο καλή δουλειά έγινε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει πως το 2021 θα είναι εξίσου δύσκολη σεζόν και πως καθοριστικό ρόλο στην έκβασή της θα παίξει ο τρόπος που θα διαχειριστούν την  υγειονομική κρίση στο εσωτερικό τους η Αγγλία και η Γερμανία, οι οποίες αποτελούν και τους σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους στον τομέα του τουρισμού.