Εργάτες εργοστασίου iPhone στην Ινδία διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά για τους όρους εργασίας τους

Εργάτες εργοστασίου iPhone στην Ινδία διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά για τους όρους εργασίας τους
People exit from the gate of Wistron, a Taiwanese-run iPhone factory at Narsapura, about 60 km from Bangalore on December 13, 2020. - Authorities vowed to crack down on workers who went on a violent rampage at a Taiwanese-run iPhone factory in southern India over allegations of unpaid wages and exploitation, with 100 people arrested so far. (Photo by Manjunath Kiran / AFP) Photo: AFP
Καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι και αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες.

της Naomi Xu Elegant

Εργάτες σε εργοστάσιο παραγωγής iPhone στη νότια Ινδία έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε πινακίδες του εργοστασίου, το Σάββατο, επειδή, όπως είπαν, ήταν απλήρωτοι και είχαν αναγκαστεί να εργαστούν υπερωρίες χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Οι Times of India ανέφεραν ότι μια «πλειοψηφία» των 2.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο συμμετείχαν στο επεισόδιο, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εκστρατεία του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi για ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα της χώρας. Παράλληλα, θα μπορούσε να υποσκάψει την προσπάθεια της Apple να μεταφέρει μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple εξετάζει κατά πόσο η Wistron Corp., η υπεργολαβική εταιρεία τεχνολογίας της Ταϊβάν που διευθύνει το εργοστάσιο, παραβίασε τους κανόνες προμηθευτή της Apple, βάσει των οποίων ο κατασκευαστής υποχρεούνται να πληρώνει τους εργαζομένους εγκαίρως, να προσφέρει υπερωριακή αμοιβή, και να δίδει τουλάχιστον τον τοπικό ελάχιστο μισθό και οποιαδήποτε άλλη παροχή προβλέπεται από το νόμο.

Ο M.D. Harigovind, γενικός γραμματέας του Συνδικαλιστικού Συνδέσμου της Ινδίας, μιας ομοσπονδίας συνδικάτων, ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι «η σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων και οι συνθήκες που παραπέμπουν σε sweatshop» στο εργοστάσιο προκάλεσαν την αναταραχή.

Η τοπική αστυνομία δήλωσε την Κυριακή ότι συνέλαβε 100 άτομα και συγκρότησε «ειδικές ομάδες για τη διερεύνηση του συμβάντος».

Η Wistron και η Apple δεν απάντησαν στα αιτήματα του Fortune για κάποιο σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της Wistron δήλωσε στο AFP ότι «το περιστατικό προκλήθηκε από ανθρώπους άγνωστης ταυτότητας απ’ έξω που εισέβαλαν και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις με ασαφείς προθέσεις». Η Wistron είπε στο AFP ότι πρόκειται να ακολουθεί πλέον τους τοπικούς εργασιακούς κανονισμούς και στοχεύει στην επανέναρξη λειτουργίας του εργοστασίου το συντομότερο δυνατό.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Modi έχει παρουσιάσει την Ινδία ως μια εναλλακτική προς την Κίνα για την Apple και άλλες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας των οποίων οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν μπλεχτεί στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η Apple προμηθεύεται το 48% των εξαρτημάτων των προϊόντων της από την Κίνα, αλλά έχει αυξήσει τις προμήθειές της από υπεργολάβους στην Ινδία, καθώς η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή δασμών σε συσκευές της Apple. Εκτός από τη Wistron, δύο άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών της Ταϊβάν – η Pegatron και η Foxconn – κατασκευάζουν iPhone στην Ινδία.

Η Apple άρχισε να κατασκευάζει iPhone στην Ινδία το 2017 για να συμμορφωθεί με τους κανόνες που ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή και να χτίσει μια μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά. Η Apple ελέγχει μόλις το 2% της ινδικής αγοράς smartphone των 500 εκατομμυρίων ατόμων, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων της ινδικής κυβέρνησης για τους ξένους πωλητές λιανικής. Τον Αύγουστο του 2019, η Ινδία χαλάρωσε αυτούς τους περιορισμούς – η Apple την είχε πιέσει για να το κάνει – και η εταιρεία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα ανοίξει το πρώτο φυσικό κατάστημα λιανικής στην Ινδία το 2021.

Η αναταραχή στο εργοστάσιο της Wistron ξέσπασε καθώς η Ινδία αντιμετωπίζει ύφεση και οι εργαζόμενοι στρέφονται κατά της απορρύθμισης που λένε ότι επιδιώκει η κυβέρνηση εις βάρος τους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ινδία θέσπισε νέους νόμους για την απορρύθμιση τμημάτων του γεωργικού κλάδου και τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο οι οποίες συνεχίζονται.