Έργο Έλληνα στο Κίεβο η μεγαλύτερη τοιχογραφία στην ιστορία της ελληνικής τέχνης!

Έργο Έλληνα στο Κίεβο η μεγαλύτερη τοιχογραφία στην ιστορία της ελληνικής τέχνης!

Ο Fikos είναι ο  Έλληνας καλλιτέχνης που διαπρέπει σε όλον τον κόσμο μέσω της σύγχρονης βυζαντινής τέχνης και δημιούργησε τοιχογραφία ύψους 46μ. στο Κίεβο. 

«Ήταν κάπου στα 19 μου, όταν, έχοντας ήδη ξεκινήσει να δουλεύω με το δάσκαλό μου, ως βοηθός στην εικονογράφηση ναών, μου ανέθεσε να κάνω κάτι «σημαντικό». Ήταν το χέρι του Θεού. Ένα μικρό χεράκι που έβγαινε από μια δόξα και παρέδιδε τις δέκα Εντολές στον Μωϋσή. Προσπάθησα με ζήλο αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Είχα μάθει να δουλεύω σε πολύ μικρά μεγέθη. Έτσι η αίσθηση που έδινε ήταν αυτή ενός νωθρού και πλαδαρού πράγματος» γράφει ο Fikos, ο Έλληνας ζωγράφος, που δέκα χρόνια μετά από αυτήν την πρώτη ανάμνηση, κατάφερε να ολοκληρώσει την τοιχογραφία ύψους 46 μέτρων στο Κίεβο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τοιχογραφία που έγινε ποτέ στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, καθώς όπως αναφέρει στο Fortune Greece, όσο και αν έχει ψάξει, αντίστοιχου μεγέθους έργο από Έλληνα, δεν έχει ανακαλύψει.

1/4

Ο Fikos είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες, που έχει προσαρμόσει τη βυζαντινή ζωγραφική στη σύγχρονη κουλτούρα. Η τέχνη του, πηγάζει από την βυζαντινή παράδοση αλλά συνδυάζεται με σύγχρονα ζωγραφικά ρεύματα για να φτάσει, ως ένα υβρίδιο, να αποτελεί ένα ξεχωριστό και ενδιαφέρον είδος από μόνη της.

Ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών τις σπουδές του πάνω στη βυζαντινή ζωγραφική με δάσκαλο το Γιώργο Κόρδη, με τον οποίο και συνεργάστηκε επαγγελματικά πέντε χρόνια στην εικονογράφηση. Έχοντας εργαστεί ως graffiti artist, αλλά και εικονογράφος ορθοδόξων χριστιανικών ναών,  ο Fikos,  εξελίχθηκε σημαντικά πάνω στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες σε δημοσίους χώρους. Η αξία αυτών των έργων είναι μοναδική, καθώς είναι η πρώτη φορά όπου η μνημειακή βυζαντινή τέχνη συναντά ένα σύγχρονο κίνημα όπως η street art.

1/5
Λευκωσία - Κύπρος
Μπανκόγκ - Ταϋλάνδη
Χριστιανικό Σχολείο στο Μεξικό
Βαρκελώνη - Ισπανία
Λίντς - Αυστρία

Το καθηλωτικό έργο με τίτλο «Γη και Ουρανός»  δημιουργήθηκε μέσα σε 13 μέρες στο Κίεβο και ανήκει στο νέο κύμα που ονομάζεται νέο «muralism» κίνημα και αποτελεί την στροφή της διεθνούς σκηνής της urban art από τα graffiti και τα tags στην fine art. Το τελικό θέμα του έργου, προέκυψε μετά από τις μεταμορφώσεις πολλών ιδεών, καθώς όπως μας εξηγεί o Fikos, μελετούσε πολύ τον Mucha και επηρεάστηκε από τις γυναικείες φιγούρες. Για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιου μεγέθους έργο, χρειάζεται ένα σαφές προσχέδιο και πολύ αυστηρή μέθοδος. Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, δεν υπάρχουν γερανοί που να φτάνουν σε αυτό το ύψος, οπότε όλη η ζωγραφική έγινε με τον ίδιο να αιωρείται από ειδικό lift που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των προσόψεων των κτιρίων.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, επενδύουν στην αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος αναθέτοντας σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, τέτοιου είδους δουλειές. Ο Fikos, έχει δημιουργήσει εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως στη Βαρκελώνη, την Ίμπιζα, τη Ζυρίχη, το Λίντς, στην Μπανκόγκ και στο Κερετάρο του Μεξικό.

Στην Αθήνα, ο Fikos, έχει μετατρέψει το 58ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό, σε έργο τέχνης αλλάζοντας σημαντικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Η επόμενη μεγάλη τοιχογραφία του θα είναι στη Ρουμανία ενώ και στην Ελλάδα, το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο με τις προτάσεις να έρχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

1/4
Σχολείο στον Κολωνό
Σχολείο στον Κολωνό
Σχολείο στον Κολωνό
Σχολείο στον Κολωνό