Erka Mare: Τα μαγιό made in Greece και οι αλλαγές που έφερε ο κορωνοϊός

Erka Mare: Τα μαγιό made in Greece και οι αλλαγές που έφερε ο κορωνοϊός
Η Σοφία Καραμέρου μας συμβουλεύει πώς να δοκιμάζουμε μαγιό με ασφάλεια στα καταστήματα, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε για πάντα το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Μπορεί τα σκαμπανεβάσματα του καιρού να μην θυμίζουν τα καυτά καλοκαίρια του παρελθόντος, όμως αυτό δεν πτοεί τον Έλληνα από το να οργανώσει προσεκτικά τις διακοπές του. Και αφού βρει τον προορισμό της αρεσκείας του, το επόμενο βήμα είναι να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα του αγοράζοντας καινούριο μαγιό, αφενός για να ανεβάσει την ψυχολογία του, αφετέρου για να καταπλήξει στις παραλίες με το απαράμιλλο στυλ του.

Μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μαγιό, από το 1975, και έχει καταφέρει να μετατραπεί στο απόλυτο love brand, είναι η Erka Mare. Πρόκειται για ένα brand που δεν αποχωρίζονται οι Ελληνίδες, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τα φτερά του και στις αγορές του εξωτερικού, έχοντας παρουσία σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων, Λίβανος Ιταλία και  Κύπρος.

Μάλιστα είναι από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου όπου έχει επιλέξει συνειδητά να διατηρεί την παραγωγή των μαγιό στην Ελλάδα, όταν το 80% των ελληνικών εταιρειών μεταφέρουν το ράψιμο σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Τυνησία, όπου το κόστος είναι πολύ χαμηλό. Τα υφάσματα προέρχονται από την Ισπανία την Ιταλία και την Γαλλία ενώ όλα τα caps που τοποθετούνται στο πάνω μέρος των μαγιό είναι από τη Γερμανία.

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com η Sales Director της Erka Mare, Σοφία Καραμέρου, πριν από μια 15ετία οι Ιταλοί διατηρούσαν  την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή μαγιό, ωστόσο, πλέον ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αφού όλες οι χώρες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση ενώ σε υπολογίσιμους αντιπάλους έχουν αναχθεί οι Ισπανοί, οι Αυστραλοί και οι Βραζιλιάνοι.

«Οι εξαγωγές ελληνικών μαγιό στο εξωτερικό είναι δύσκολο εγχείρημα. Κάθε εταιρεία αντλεί δύναμη από την τοπική αγορά. Δυστυχώς η Ελλάδα αποτελεί μια μικρή αγορά οπότε ο κλάδος έχει περιορισμένη διαπραγματευτική δύναμη όταν βγαίνει στο εξωτερικό. Η βόρεια Ιταλία θεωρείται από τις πιο δύσκολες αγορές καθώς διαθέτει πολύ δυνατό κομμάτι ίδιας παραγωγής μαγιό και το να μπεις σε αυτή θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Εμείς έχουμε καταφέρει να μπούμε αξιοπρεπώς σε πολύ καλά μαγαζιά της περιοχής» τονίζει η κα Καραμέρου.

Τι θα φορεθεί φέτος

Για την φετινή χρονιά η διοίκηση της Erka Mare έχει σχεδιάσει 200 νέους κωδικούς με τα floral σχέδια να είναι must. Και αν πριν από τρία χρόνια ήταν πολύ στη μόδα τα ολόσωμα μαγιό, δυναμικά έρχονται και πάλι στο προσκήνιο τα μπικίνι, και κυρίως τα 70’s, που χαρακτηρίζονται από πιο φαρδιές φόρμες και κολακεύουν όλους τους γυναικείους σωματότυπους. Κοινώς δεν χρειάζεται να έχεις τις τέλειες αναλογίες για να νιώσεις άνετα στην παραλία!

Η τάση είναι τα απόλυτα γήινα χρώματα. Ροζ-χρυσό, σοκολατί, κινούνται δυναμικά, ενώ  το μαύρο αποτελεί πάντα σταθερή αξία. Το μέσο κόστος για ένα μαγιό ανέρχεται σε 70 ευρώ, είτε μιλάμε για σετ μπικίνι είτε για ολόσωμα.

Οι Ελληνίδες μπορούν να τα βρουν σε όλη την Ελλάδα σε περισσότερα από 200 καταστήματα λιανικής- από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη- στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (Attica, Golden Hall, Mall, Notos) σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλα τα Hondos center. Η μεγάλη ποικιλία σχεδίων και υφασμάτων είναι αρκετή για να καλύψει ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα σε άτομα ηλικίας από 25 έως 80 ετών.

Πώς διατηρώ «ζωντανό» το μαγιό μου- Τι προσέχω λόγω κορωνοϊού

Η μέση διάρκεια ζωής ενός μαγιό εξαρτάται, σύμφωνα με την κα Καραμέρου, από την χρήση αλλά και την ποιότητα του υφάσματος κατασκευής. Βέβαια εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που το μεταχειριζόμαστε.

Πλύσιμο στο χέρι με παγωμένο νερό και λίγο μαλακτικό και στέγνωμα σε σκιερό μέρος είναι τα βασικά tips για να διατηρήσετε για πάντα το αγαπημένο σας μαγιό. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λάδια μαυρίσματος δεν ήταν ποτέ φίλοι των υφασμάτων γι’ αυτό καλό θα είναι να περιορίζεται η χρήση τους.

«Η τήρηση των παραπάνω κανόνων θα συμβάλλει στη διατήρηση των χρωμάτων και της ελαστικότητας του υφάσματος. Δεν σας κρύβω ότι εμείς έχουμε πελάτες που έρχονται με μαγιό δεκαετίας της Erka Mare και μοιάζουν σαν καινούργια».

Εστιάζοντας στο θέμα της ασφάλειας που είναι και το ζητούμενο, η κα Καραμέρου αποκαλύπτει πως οι πελάτες έχουν γίνει αρκετά ευσυνείδητοι και όταν δοκιμάζουν ένα μαγιό, είναι αρκετά ανήσυχοι και ρωτάνε για το πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία, ώστε να είναι ασφαλής.

«Εμείς, ως εταιρεία, διαθέτουμε ατμοκαθαριστή και κάθε φορά που δοκιμάζεται ένα μαγιό στη συνέχεια ατμίζεται. Ανεξάρτητα, όμως, από το αν έχουμε κορωνοϊό ή όχι, το πιο σημαντικό είναι οι καταναλωτές να φοράνε πάντα εσώρουχο κατά τη διάρκεια δοκιμής του μαγιό και βεβαίως να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής» τονίζει.

Ο κορωνοϊός εκτός από την καταναλωτική συμπεριφορά, επηρέασε και τον τρόπο λειτουργίας της Erka Mare, αφού οι 31 εργαζόμενοι που απασχολεί στη high season μπήκαν για ενάμιση μήνα σε καθεστώς αναστολής, κάτι που ήταν καταστροφικό για μια εταιρεία με εποχικό προϊόν.

«Η επιχείρηση μας μπήκε σε αναστολή για ενάμιση μήνα και όλη η παραγωγή πήγε πίσω, όταν για εμάς ήταν μια περίοδος παραδόσεων και τα καταστήματα λιανικής ήταν όλα κλειστά. Το 2020 φαινότανε μία ελπιδοφόρα χρονιά και δυστυχώς ζούμε εποχές 2008- 2009. Η παραγωγή γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι πωλήσεις ξεκινούν από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο και ένα μέρος αυτών των πωλήσεων χάθηκε» προσθέτει η κα Καραμέρου.

Υπενθυμίζει δε πως ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει αρνητικά, μόνο τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά αποδυναμώνει την αγοραστική θέση και των υπολοίπων κλάδων που εφάπτονται του τουρισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα χτυπήσει όλη την αγορά του εμπορίου.

«Ο κόσμος φέτος δεν ξέρει αν θα κάνει διακοπές και είναι αρκετά συγκρατημένος με τα έξοδα. Υπάρχει μια μικρή κινητικότητα στην αγορά, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμίσεις τις απώλειες τζίρου, όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν και επίσημα οι εκπτώσεις (13/7)» καταλήγει.