Ερντογάν: «Δεν θα διστάσουμε να επέμβουμε ξανά στην Κύπρο»

Ερντογάν: «Δεν θα διστάσουμε να επέμβουμε ξανά στην Κύπρο»
epa07112987 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses the parliament in Ankara, Turkey, 23 October 2018. Erdogan addressed the parliament on the case of Saudi journalist Jamaal Khashoggi. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. According to media reports, Erdogan said that Turkish investigators have strong evidence that Khashoggi' death was planned, and demanded that the whereabouts of the dead journalist's body be revealed and the suspects face trial in Turkey. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να επέμβει στην Κύπρο, όπως έκανε πριν από 45 χρόνια, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, σε ένα προκλητικό μήνυμα για τα 45 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Όσοι ονειρεύονται να αλλάξουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους θα συνειδητοποιήσουν πως είναι μάταιο» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη Daily Sabah.

O κ. Ερντογάν σημείωσε ακόμα πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιμάχεται της προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να εκμεταλλευτούν τους πόρους του νησίου.

Τόνισε μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να επέμβει, όπως έκανε πριν από 45 χρόνια, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του ανέφερε ότι η «‘ειρηνική επιχείρηση’ στις 20 Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο αφού προηγουμένως εξαντλήθηκαν όλες οι διπλωματικές οδοί», υποστηρίζοντας ότι η διεθνής νομιμότητα στο Κυπριακό θα είναι βασική αρχή της Τουρκίας, όπως ήταν και μέχρι σήμερα. Είπε ότι «μια πιθανή λύση στο Κυπριακό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την εγγύηση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, υπό τον όρο της αντίκρυσης των ανησυχιών της για την ασφάλεια».

«Αυτός ο στόχος, ο οποίος είναι αναγκαία πραγματικότητα στο νησί, δεν θα εγκαταλειφθεί υπό κανέναν όρο. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ευημερία, την ασφάλεια και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων. Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της περιοχής ανήκει μόνο στους ίδιους, θα βρουν απέναντί τους την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο μέλλον, όπως και μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι «αυτοί που αμφισβητούν την αλληλεγγύη της Τουρκία και της ‘τδβκ’, τη δύναμη των δεσμών του τουρκικού λαού και του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ έχουν αντιληφθεί με πικρές εμπειρίες πόσο μεγάλο λάθος κάνουν. Αυτοί που ονειρεύονται να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, θα αντιληφθούν αργά ή γρήγορα ότι οι στόχοι τους είναι μάταιοι», αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος και εύχεται ειρήνη, γαλήνη και ευτυχία στους Τουρκοκύπριους.