Eρντογάν για πραξικοπηματίες: Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω

Eρντογάν για πραξικοπηματίες: Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω

ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποιούν την Τουρκία ότι με τη θανατική ποινή δεν θα υπάρχει ούτε ΕΕ, ούτε ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε, ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί την επιβολή της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα πριν από μία και πλέον δεκαετία, σε βάρος εκείνων που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

“Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν” επισήμανε ο Ερντογάν σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που πρόβαλε το CNN.

“Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν… Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταϊζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια, αυτό λένε οι πολίτες”.

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, όμως οι εκκλήσεις για την επαναφορά της εντάθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης.

Το CNN μετέδωσε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε στην ίδια συνέντευξη ότι τα επίσημα έγγραφα στο πλαίσιο της υποβολής αιτήματος για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία καταγγέλλει ότι ο Γκιουλέν οργάνωσε το πραξικόπημα. Εκείνος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Η αμερικανική κυβέρνηση εφιστά την προσοχή της στην Τουρκία

Η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή της Τουρκίας να μην υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής κι επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εξ όσων γνωρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ιεροκήρυκας ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια.

Ο Μαρκ Τόνερ πρόσθεσε ότι η υποβολή επίσημου αιτήματος από την Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, συνοδευόμενου όμως με τα όποια αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει η Άγκυρα σχετικά με την εμπλοκή του.

Μέρκελ και Σταϊνμάιερ απειλούν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ είπε ότι δεν βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αίρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ φέτος, όπως είχε προβλέψει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, λόγω της καταστολής που εφάρμοσε η Άγκυρα μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σχεδόν 20.000 αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί και στρατιωτικοί κρατούνται ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την Παρασκευή που έγινε το πραξικόπημα, κατά το οποίο πάνω από 200 άτομα σκοτώθηκαν όταν μια ομάδα των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία.

“Το σχέδιο νόμου (για την άρση υποχρεωτικής ταξιδιωτικής θεώρησης Τούρκων υπηκόων) συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Έτινγκερ, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, σε αρκετές περιφερειακές γερμανικές εφημερίδες σε συνέντευξη που κυκλοφορεί σήμερα.

“Προβλέπω όμως ότι δεν θα έχουμε άρση της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) πριν το τέλους του χρόνου”, πρόσθεσε ο Έτινγκερ, σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ, η οποία προωθεί κυρίως τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ για το θέμα των κανόνων δικαίου, είπε ο επίτροπος. “Και προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται”, πρόσθεσε.

Ο Έτινγκερ επίσης άσκησε κριτική στην Άγκυρα για την πρόσφατη απόφασή της να άρει την ασυλία βουλευτών, μια συνταγματική αλλαγή που θα αποβάλλει από το τουρκικό κοινοβούλιο ένα φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

‘Ασκησε επίσης δριμεία κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για το κλείσιμο εφημερίδων της αντιπολίτευσης και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

“Δεν γίνεται επίσης να απομακρύνονται κατά χιλιάδες δικαστές τους οποίους δεν συμπαθεί η κυβέρνηση. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο”, τόνισε.

Ασκώντας κριτική επίσης για την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, όπως έχει δηλώσει ο Ερντογάν, ο Έτινγκερ δήλωσε, “Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη σειρά αξιών και συμφωνιών μας. Καμμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ εάν εισαγάγει τη θανατική ποινή”.