Ερντογάν για την επιστολή Τραμπ: Την πέταξαμε στα σκουπίδια!

Ερντογάν για την επιστολή Τραμπ: Την πέταξαμε στα σκουπίδια!
epa07112987 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses the parliament in Ankara, Turkey, 23 October 2018. Erdogan addressed the parliament on the case of Saudi journalist Jamaal Khashoggi. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. According to media reports, Erdogan said that Turkish investigators have strong evidence that Khashoggi' death was planned, and demanded that the whereabouts of the dead journalist's body be revealed and the suspects face trial in Turkey. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώτη απάντηση Ερντογάν μετά την αποκάλυψη της πρωτοφανούς επιστολής Τραμπ. «Πετάχτηκε στα σκουπίδια! Η καλύτερη απάντηση ήταν η επιχείρηση στη βόρεια Συρία», λένε πηγές του Τούρκου προέδρου. Σε αδιανόητο ύφος, ο Τραμπ καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι ανόητος.

Με απαξίωση αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην, πρωτοφανούς ύφους, επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ, που είδε μέσω του Fox Business Network στη δημοσιότητα και προκάλεσε παγκόσμιο σάλο. Σε αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλεί τον Τούρκο ομόλογό του να μην είναι ανόητος και τον προειδοποιεί πως η ιστορία θα τον «κοιτά για πάντα σαν τον διάβολο αν δεν συμβούν καλά πράγματα».

Η απάντηση από τον Ερντογάν ήρθε λίγες ώρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος συναντήσει τους απεσταλμένους του Τραμπ στην Τουρκία για το ζήτημα της Συρίας, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο «σουλτάνος» μήνυσε στον Αμερικανό πρόεδρο πως τον γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του!

Πηγές της τουρκικής προεδρίας είπαν πως όταν ο Ερντογάν έλαβε την επιστολή Τραμπ, όχι μόνο την απέρριψε, αλλά την πέταξε στα σκουπίδια!

Η Άγκυρα προετοιμάζει κυρώσεις-αντίποινα στα μέτρα της Ουάσινγκτον για την τουρκική επέμβαση στη Συρία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στις ΗΠΑ ως αντίποινα των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επέμβαση ενάντια στις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Ωστόσο, οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου τόνισαν πως τα μέτρα, μεταξύ άλλων η αύξηση στους δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα από την Τουρκία και η παύση στις εμπορικές συνομιλίες, δεν ήταν τόσο ισχυρές για να επηρεάσουν.

Μιλώντας σε ένα υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Καλίν ανέφερε πως ειπώθηκε ξεκάθαρα σε αμερικανούς αξιωματούχους πως η Τουρκία δεν θα κηρύξει εκεχειρία στην βόρεια Συρία και πως δεν θα διαπραγματευτεί με Κούρδους μαχητές.