Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί – Οι εκβιασμοί δεν πιάνουν σε εμάς

Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί – Οι εκβιασμοί δεν πιάνουν σε εμάς
epa07477393 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks after local elections in Istanbul, Turkey, 31 March 2019. Some 57 milion people voted in local elections in Turkey's capital and the country's overall 81 provinces. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για παιδιάστικη συμπεριφορά εγκάλεσε την Ελλάδα σε νέες του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα αποφάσισε «τελικά» να καθίσει καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού είδε την «τουρκική αποφασιστικότητα και τη σθεναρή στάση της απέναντι στους εκβιασμούς και απειλές».

«Η Ελλάδα κατάλαβε ότι η γλώσσα των απειλών δεν αποδίδει στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς ή ληστείες», είπε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει εξ αρχής υποστηρίξει τον «διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει λειτουργήσει πάντα με την «αξιοπρέπεια ενός μεγάλου κράτους παρά την παιδιάστικη και προκλητική συμπεριφορά της άλλης πλευράς».

Χωρίς να έχει σταματήσει να εκβιάζει την Ελλάδα για το θέμα του φυσικού αερίου και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο εδώ και πάνω από δύο μήνες, με συνεχείς βόλτες και απόπειρες προβοκάτσιας από το τουρκικό ναυτικό, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα περίτρανα ότι η Τουρκία δεν εκβιάζεται, κάνοντας για άλλη μια φορά το άσπρο μαύρο, στην προσπάθειά του να πείσει τους ψηφοφόρους του εντός των συνόρων και ταυτόχρονα να πιέσει εκτός συνόρων για να πάρει κάτι από αυτά που αποζητά.

Μιλώντας σε μία εκδήλωση απονομής βραβείων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν υποστήριξε: «Υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας μας και της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να περιορίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο» και προσέθεσε στη συνέχεια: «Η γλώσσα των απειλών και οι εκβιασμοί δεν δουλεύουν σε εμάς. Το γεγονός πως τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μέσω διπλωματίας και με διάλογο, οφείλεται στην αποφασιστικότητά μας. Τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διάλογο και διαπραγματεύσεις με τους γείτονες, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών».

Ερντογάν: «Ανίκανος φιλόδοξος» ο Μακρόν

«Ανίκανο φιλόδοξο» χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν ο Τούρκος πρόεδρος , κατηγορώντας παράλληλα τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και  την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στήνουν «παγίδες» στην Τουρκία και έχουν τους δικούς τους «υπολογισμούς» σχετικά με την περιοχή.

Μιλώντας σε βιντεοδιάσκεψη με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρίατη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. (…) Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;», δήλωσε.

«Με τη στήριξη του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλό, δίκαιο και ευεργετικό για τη χώρα μας», δήλωσε.