Ερντογάν: Η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο δεν θα υποκύψει σε απειλές, εκφοβισμό και εκβιαστική γλώσσα

Ερντογάν: Η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο δεν θα υποκύψει σε απειλές, εκφοβισμό και εκβιαστική γλώσσα
epa08272825 Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens during a news conference in the Kremlin in Moscow, Russia, 05 March 2020. Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, say they have reached agreements that could end fighting in northwestern Syria. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν είναι σύμπτωση, ότι αυτοί που προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο κι αυτοί που προσπάθησαν να εισβάλλουν στη χώρα μας πριν από 100 χρόνια, είναι οι ίδιοι εισβολείς», υποστηρίζει.

H Τουρκία γιόρτασε σήμερα την 98η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης» για την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τις τουρκικές δυνάμεις στη Μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησής του, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ηγέτες της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα.

«Τα σημαντικά επιτεύγματά μας σε διαφορετικούς τομείς, αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», έγραψε ο Ερντογάν, στο βιβλίο μνήμης του μαυσωλείου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υποδεχτούμε το 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, ως μία πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας: «Η Τουρκία ειδικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, δε θα υποκύψει στις απειλές, στον εκφοβισμό και στην εκβιαστική γλώσσα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες.»

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης για την «Ημέρα της Νίκης.»

«Με τη νίκη στις 30 Αυγούστου [1922] διακηρύχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, για ακόμη μία φορά, ότι τα εδάφη αυτά, είναι η παντοτινή πατρίδα μας,» επεσήμανε.

«Δεν είναι σύμπτωση, ότι αυτοί που προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο κι αυτοί που προσπάθησαν να εισβάλλουν στη χώρα μας πριν από 100 χρόνια, είναι οι ίδιοι εισβολείς,» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Πηγή: Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ΑΠΕ-ΜΠΕ