Ερντογάν: «Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες αλλά ιδιοκτήτες»

Ερντογάν: «Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες αλλά ιδιοκτήτες»
epa08272825 Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens during a news conference in the Kremlin in Moscow, Russia, 05 March 2020. Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, say they have reached agreements that could end fighting in northwestern Syria. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέες ακραίες δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φαίνεται πως ρίχνει λάδι στη φωτιά λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, οι αλλά ιδιοκτήτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε συνέδριο. Ο κ. Ερντογάν, θέλοντας να δείξει με προκλητικό τρόπο ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρόσθεσε,  μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε εκ νέου.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν προσθέτοντας μάλιστα ότι  «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν έρχονται σε μία ημέρα κατά την οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής  διπλωματίας βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει συναντήσεις με τον έλληνα ομόλογό του αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απόφαση Πομπέο να βρεθεί πριν λίγες ημέρες στην Κύπρο, και από χθες το βράδυ στην Ελλάδα χωρίς να έχει βάλει στο πρόγραμμά του την Τουρκία, φαίνεται πως έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδιας συζήτησε – μεταξύ άλλων – ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος , δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με μήνυμά του στο Twitter ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.