Έρωτας στο γραφείο: Γιατί τόσοι πολλοί πέφτουν στον πειρασμό και τι χρήζει προσοχής
- 24/07/2025, 22:30
- SHARE

Δεν γνωρίζουμε την πλήρη ιστορία πίσω από το viral φιλί του CEO της Astronomer και της Chief People Officer στο kiss-cam των Coldplay, αλλά το περιστατικό άνοιξε ξανά τη συζήτηση γύρω από τους έρωτες στον χώρο εργασίας. Είναι αποδεκτοί; Και πώς διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις;
Η αλήθεια είναι ότι το να ερωτευτείς συνάδελφο δεν είναι σπάνιο. Ο Barack και η Michelle Obama γνωρίστηκαν σε δικηγορικό γραφείο. Οι παρουσιαστές του “Good Morning America” T.J. Holmes και Amy Robach παράτησαν τους συντρόφους τους για να είναι μαζί. Και φυσικά, υπάρχει και το θρυλικό τηλεοπτικό δίδυμο Jim και Pam από το “The Office”.
Έρευνα του Stanford το 2017 έδειξε ότι ένα στα δέκα ζευγάρια στις ΗΠΑ γνωρίστηκε στη δουλειά, ενώ σε πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Forbes, το 60% των εργαζομένων παραδέχτηκε πως έχει βιώσει ρομαντική σχέση με συνάδελφο.
Η ψυχοθεραπεύτρια Annie Wright εξηγεί στο Business Insider πως «είναι πιο εύκολο να πω πότε δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα στις συνεδρίες μου». Όπως λέει, τα ρομάντζα στο γραφείο ξεκινούν με συναισθήματα — φαντασιώσεις, λαχτάρα, ντροπή και σύγχυση. Συχνά, δεν πρόκειται για τη νέα σχέση καθαυτή, αλλά για μια αναζήτηση ζωτικότητας και προσωπικής αφύπνισης.
Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για εξωσυζυγική σχέση, οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα — όχι μόνο στο HR, αλλά και στους γύρω τους.
Το γραφείο ως έδαφος συναισθηματικής οικειότητας
Οι έρωτες στη δουλειά δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Η ιστορικός Julie Berebitsky έχει καταγράψει αντίστοιχα περιστατικά ήδη από το 1870. Σήμερα, εργαζόμαστε κατά μέσο όρο 7,6 ώρες την ημέρα — δηλαδή περνάμε το ένα τρίτο της ξύπνιας ζωής μας με συναδέλφους. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Vanessa Bohns από το Cornell, η συχνή έκθεση σε ένα πρόσωπο («mere exposure effect») ενισχύει την έλξη. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε με κάποιον, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί δεσμός.
Μοιραζόμαστε στόχους, πίεση, εμπειρίες και μια κοινή ρουτίνα — όλα αυτά είναι τα «πρώτα υλικά για συναισθηματική εγγύτητα», λέει η Wright. Όταν στο σπίτι μάς περιμένουν μόνο λογαριασμοί και το πλυντήριο πιάτων, στο γραφείο μπορεί να νιώθουμε ότι μας βλέπουν και μας θαυμάζουν. «Είναι σχεδόν μεθυστικό να σε βλέπει κάποιος στο εργασιακό σου περιβάλλον, ειδικά όταν νιώθεις αόρατος αλλού», τονίζει.
Η κρίση μέσης ηλικίας και η ανάγκη για “ζωή”
Σύμφωνα με την Wright, υπάρχει αισθητή αύξηση τέτοιων σχέσεων μεταξύ 35 και 50 ετών — συχνά μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε σχέση ή γάμο. «Είναι η περίοδος που αρχίζουν να αναρωτιούνται για όλα: τον γάμο τους, τον σκοπό τους, τη ζωτικότητά τους», λέει. Δεν είναι απλώς θέμα απιστίας, αλλά αναζήτησης ταυτότητας. Ένας φρέσκος έρωτας στο γραφείο μπορεί να «σπάσει» τον αυτόματο πιλότο της οικογενειακής ρουτίνας και να ξυπνήσει ξεχασμένες πτυχές του εαυτού.
Το ερώτημα που συχνά φέρνουν οι θεραπευόμενοι δεν είναι «να το κυνηγήσω ή όχι;», αλλά: «τι είναι αυτό που ξύπνησε μέσα μου;».
Απαγορεύονται οι έρωτες στο γραφείο;
Η απάντηση είναι: όχι απαραίτητα — αλλά τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων υπάρχουν σε κάθε τηλεοπτικό σενάριο: από το Grey’s Anatomy μέχρι το Scandal. «Μας ιντριγκάρει γιατί καταρρίπτει την ψευδαίσθηση ότι η δουλειά είναι κάτι ξεκομμένο από τη ζωή», εξηγεί η Wright.
Αν θέλεις να μπεις σε μια ερωτική σχέση στο γραφείο, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι: υπάρχει ανισορροπία δύναμης; Έχει ο ένας έλεγχο στην καριέρα του άλλου;
Όπως υποστηρίζει η Bohns, οι εταιρείες πρέπει να δημιουργούν σαφείς πολιτικές που προστατεύουν όλους, αντί να απαγορεύουν εξ’ αρχής τις σχέσεις — γιατί κάτι τέτοιο είναι μάταιο.
Η Wright παροτρύνει τους ανθρώπους να μην κρύβονται πίσω από ντροπή ή ενοχή, αλλά να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές ανάγκες που ενδέχεται να προσπαθούν να καλύψουν. Γιατί, τελικά, μέσα στα Excel και τα Slack μηνύματα, μπορεί να μην βρίσκουμε μόνο τον έρωτα — αλλά τον εαυτό μας.