Ερωτευμένο το σημερινό doodle της Google

Η Google τιμά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με το σημερινό της doodle. Πώς άρχισε να εορτάζεται η 14η Φεβρουαρίου. Γιατί αφορά στους ερωτευμένους.

Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τιμά σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, η Google, με το ιδιαίτερο και πολύ τρυφερό doodle της, που απεικονίζει δύο χρωματιστά πλάσματα που μοιάζουν με εξωγήινους να επικοινωνούν τον έρωτά τους, ενώ τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, αφού το ένα είναι στο διάστημα και το άλλο στη Γη.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι ημέρα αργίας. Ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους, οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων.

Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες, οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».

Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Γιορτή των ερωτευμένων

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.

Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες. Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος γιορτάζει ανταλλάζοντας κάρτες, χαρίζοντας γλυκά σε σχήμα καρδιάς, κόκκινα μπαλόνια, λουλούδια και άλλου είδους δώρα ή πηγαίνοντας σε ρομαντικά δείπνα.