Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του αγωγού South Stream

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του αγωγού South Stream

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση για τη ρωσική πρόταση νέου αγωγού αερίου κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Να πάρει σαφή θέση η Ελληνική Κυβέρνηση για τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για επανασχεδιασμό του αγωγού «κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα» ζητά με ερώτηση της προς τον Υπουργό Εξωτερικών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθήνας), μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου (Αιτωλοακαρνανία) και Νίκο Μιχαλάκη (Καρδίτσα).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από τις απαράδεκτες δεσμεύσεις που της έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. σχετικά με ενεργειακές και αναπτυξιακές επιλογές που αγνοούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Στην ερώτηση τους αναφέρονται στις σημαντικές διεργασίες που ακολούθησαν διεθνώς και ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Πούτιν κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία. Τονίζουν ότι η πολιτική, που μέχρι σήμερα οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει στο θέμα των αγωγών και της ΔΕΣΦΑ, υπαγορεύεται αποκλειστικά από κέντρα εκτός Ελλάδας και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει θέση τόσο «απέναντι στη προσεκτική μεν, αλλά σαφή πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου να μη μείνει η χώρα μας έξω από τις σχετικές διεργασίες».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν επίσης την Ελληνική Κυβέρνηση «να καταστήσει σαφές στους εταίρους ότι προηγείται το συμφέρον της Ελλάδας, και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που δοκιμάζεται βίαια η ελληνική κοινωνία».

Αντιδράσεις και από την Γερμανία
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκαμπριέλ δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες σχετικά με την ακύρωση του South Stream ότι πρόκειται για μια «λυπηρή» εξέλιξη.

«Πιστεύω ότι θα αποτελούσε ένα σημαντικό έργο για την Ευρώπη του Νότου και ελπίζω να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε σχετικές διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο Γκάμπριελ.

Η Γερμανία δεν συμμετείχε στο εν λόγω έργο και όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται δημόσια επί του θέματος.

Η δήλωση του Γκάμπριελ έγινε στις Βρυξέλλες πριν από το Συμβούλιο Ενέργειας, αλλά και πριν από τη συνάντηση του Επιτρόπου Μάρος Σέφκοβιτς με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών που συμμετείχαν στον αγωγό South Stream.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ