Ερωτήσεις που πιθανόν να θέλετε να κάνετε σε μια αεροσυνοδό

Ερωτήσεις που πιθανόν να θέλετε να κάνετε σε μια αεροσυνοδό

Πώς είναι να εργάζεσαι στον «αέρα».

Ως επιβάτες, λογικά θα εμπιστεύεστε «τυφλά» το πλήρωμα, αλλά και την αεροπορική εταιρεία που χρησιμοποιείτε για να ταξιδέψετε. Αποτελεί όμως έκπληξη το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα στον κόσμο της εμπορικής αεροπορίας, τα οποία δεν τα γνωρίζει ο κόσμος και κρύβουν ένα μυστήριο.

Απάντηση σε διάφορα ερωτήματα που σχετίζονται με τις πτήσεις δίνει η αεροσυνοδός Annette Long. Η ίδια έχει 13 χρόνια εμπειρία στον «αέρα» και παρακάτω απαντά σε ερωτήσεις που σίγουρα όλοι θα ήθελαν να κάνουν σε μια αεροσυνοδό:

  • Tρώνε οι αεροσυνοδοί το φαγητό του αεροπλάνου;

«Ναι! Συνεχώς. Μπορείτε να φανταστείτε την όρεξη που έχουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης και ειδικά εάν περισσεύει κάποιο γεύμα από την πρώτη θέση (First Class) Συνήθως τρώμε το φρέσκο φαγητό που έχει απομείνει από τους επιβάτες».

  • Κατά πόσο σας επηρεάζουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων;

«Γενικότερα, είμαστε ξύπνιοι καθ’όλη τη διάρκεια της πτήσης. Οπότε η κούραση “έρχεται” στο τέλος. Την επόμενη ημέρα του ταξιδιού, όμως, όλο το πλήρωμα “κατεβάζει” ρολά και να αναπληρώνει τις χαμένες ώρες».

  • Μπορείτε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης;

«Βεβαίως. Σε μια πτήση 14 ωρών, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέσσερις ώρες διάλειμμα. Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, σερβίρουμε τους επιβάτες, μαζεύουμε το αεροπλάνο και μετά ξεκινούν οι “βάρδιες διαλειμμάτων”. Tότε το μισό πλήρωμα πηγαίνει για ξεκούραση, συνήθως στα bunks (κρεβάτια ειδικά σχεδιασμένα για τους αεροσυνοδούς) και μετά το άλλο μισό».

  • Κι τί συμβαίνει όταν γίνονται αναταράξεις στο αέρα την ώρα που κοιμάστε;

«Έχουμε ζώνες ασφαλείας, οι οποίες προέρχονται κατά πλάτος του κρεβατιου».

  • Τί θα συμβεί εάν κάποιος αρρωστεί ή πεθάνει κατά τη διάρκεια της πτήσης;

«Δεν έχει τύχει να πεθάνει κάποιος εν ώρα πτήσεως. Από την άλλη, εάν κάποιος αρρωστήσει βαριά, είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με την εταιρεία MedLink, η οποία μέσω ενός γιατρού μας συμβουλεύει για το τί πρέπει να κάνουμε. Το πιο συχνό περιστατικό που μας έχει συμβεί είναι με ανθρώπους που υποφέρουν από το διαβήτη. Ωστόσο, η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο».

  • Έχετε «κωδικούς» επικοινωνίας με τους υπόλοιπους αεροσυνοδούς προκειμένου να μην σας καταλαβαίνουν οι επιβάτες;

«Ναι, έχουμε, αλλά δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας».

 

  • Ποια είναι η πιο περίεργη εμπειρία σας στο αεροπλάνο;

«Έχει τύχει να συμβούν επεισόδια κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Έχω δει έναν άνδρα να “καταρρέει”, να πέφτει και να χτυπάει πολύ άσχημα το κεφάλι του. Ένα περίεργο περιστατικό, στο οποίο δεν ήμουν παρούσα και μου το διηγήθηκε μια συνάδελφος ήταν όταν ένας επιβάτης μετέφερε το κεφάλι μιας κατσίκας από την Καραϊβική, γεμάτο αίματα. Αυτό συνέβη πολύ παλιά, βέβαια, πριν γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα αεροδρόμια».