Η «διαβολοβδομάδα» της ΕΚΤ – Γιατί πάμε σε πολιτικές «αργών χεριών»

Η «διαβολοβδομάδα» της ΕΚΤ – Γιατί πάμε σε πολιτικές «αργών χεριών»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΚΤ αποφασίζει την επόμενη εβδομάδα για μείωση επιτοκίων 

Ενισχύεται η άποψη πως οι επιτοκιακές μειώσεις πλησιάζουν, δεδομένου ότι για άλλο ένα τρίμηνο οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη έδειξαν σημάδια αποσυμπίεσης.

Ωστόσο η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνει η ING, τα εισερχόμενα δεδομένα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο έχουν κάτι για τα περιστέρια αλλά και τα γεράκια, οπότε μάλλον θα μεταβούμε σε μια κατάσταση πολιτικής «αργών χεριών».

Ειδικότερα, τα σήματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δανείων και τους δείκτες εμπιστοσύνης ενθαρρύνουν την ομάδα των γερακιών να μη βιαστεί σε μειώσεις επιτοκίων.  

Ταυτόχρονα, η ελαφρώς ταχύτερη από το αναμενόμενο εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να παρακινήσει ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να θέσουν και το ερώτημα γιατί να μην αρχίσουν οι μειώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ τον Ιανουάριο «έβλεπαν» τον πληθωρισμό να επιστρέφει στον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ η ανάπτυξη θα ήταν ελαφρώς αυξημένη τόσο το 2025 όσο και το 2026.

Δεδομένου του τρόπου λειτουργίας των μοντέλων της, η ΕΚΤ θα έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης για να φτάσουμε σε αυτά που θα αποκαλούσε η ΕΚΤ ευνοϊκά μακροοικονομικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μοναδικά ερωτήματα που απομένουν να απαντηθούν: πότε και κατά πόσο, αλλά όχι εάν θα μειωθούν οι συντελεστές.

Ες Ιούνιον τα σπουδαία

Σύμφωνα με την ING, «τα επιτόκια θα μειωθούν τον Ιούνιου. Από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, τα μέλη της ΕΚΤ κατάφεραν να μην παρεκκλίνουν πολύ από τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου.

Το τρέχον αφήγημα δείχνει σαφώς μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς αυτή θα είναι η συνάντηση που στη διάθεση των Ευρωπαίων policy makers θα είναι σημαντικά διαθέσιμα δεδομένα: νέος γύρος προβλέψεων του προσωπικού της ΕΚΤ, στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση των μισθών για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και αποτελέσματα της Έρευνας για τον Τραπεζικό Δανεισμό κ.λπ.

Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αναμονή την επόμενη εβδομάδα και θα προετοιμάσει περαιτέρω τις αγορές για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο».

Η συνάντηση

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, παρότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, θα μπορούσαν να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα που θα αφορούν κυρίως αλλαγές στην επικοινωνία και κάποιες υποδείξεις για το μέγεθος της πρώτης και των επόμενων μειώσεων επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ ήταν «σίγουρη» αλλά «όχι αρκετά σίγουρη» ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί ξανά στο 2%. Ο βαθμός εμπιστοσύνης θα είναι ένα καλό εργαλείο για να κατευθύνει τις προσδοκίες των αγορών. Οτιδήποτε στη γραμμή της «σχεδόν επαρκούς αυτοπεποίθησης» θα προανήγγειλε σχεδόν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση τυχόν ανεπαίσθητων αλλαγών στην επικοινωνία της ΕΚΤ, θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι στο παρελθόν η ΕΚΤ χρησιμοποίησε την επικοινωνιακή βαριοπούλα. Τον Ιούνιο του 2022, ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων προαναγγέλθηκε απλά και απροσδόκητα, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ «προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης» στην επόμενη συνεδρίαση. Ίσως κάποια μέλη της ΕΚΤ να θυμούνται αυτό το στυλ επικοινωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά το μέγεθος της πρώτης και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δεν θα είναι εφάπαξ. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια ιδέα πόσο μακριά θα ήθελαν τελικά να μειώσουν τα επιτόκια προτού εμπλακούν σε έναν κύκλο μείωσης. Αυτή είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει ήδη την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι όσο η οικονομία της ευρωζώνης δεν βρίσκεται σε ύφεση και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικοί (είτε οφείλεται σε κυκλικούς αλλά και διαρθρωτικούς παράγοντες), η ΕΚΤ θα επιλέξει μια πολιτική «αργών χεριών» 25 μ.β., με μειώσεις επιτοκίων κάθε τρίμηνο. Οποιοδήποτε πιο επιθετικό σενάριο μείωσης των επιτοκίων θα μύριζε πανικό και θα απαιτούσε πιο δυσμενείς προοπτικές ανάπτυξης για την ευρωζώνη.

Συνολικά, η ΕΚΤ της επόμενης εβδομάδας μοιάζει με το προοίμιο για ένα ακόμη σημείο καμπής για τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη: τελική στάση πριν από την περικοπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: