Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Τι θα σημαίνει πλέον ο όρος “τουριστική επιχείρηση”

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Τι θα σημαίνει πλέον ο όρος “τουριστική επιχείρηση”
Εκπτώσεις διαφημίζονται σε Βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Ερμού, Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 31 Αυγούστου οι φετινές τακτικές θερινές εκπτώσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προχωρούν, σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, ο ορισμός της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης και η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με το νέο προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας καθώς και μέλη του προεδρείου και συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε:

«Θέλω να συγχαρώ το νέο Προεδρείο της ΕΣΕΕ και να του ευχηθώ καλή θητεία. Να ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτείας όλο τον κόσμο του λιανικού εμπορίου για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας μετά θρησκευτικής ευλαβείας. Είναι εντυπωσιακό ότι σε 100.000 ελέγχους είναι ζήτημα να βρίσκουμε 50 παραβάσεις, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα τηρούνται και ότι το λιανικό εμπόριο είναι εδώ μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Και όλη η επικοινωνιακή καμπάνια είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη.

Στη σημερινή μας συνάντηση πήραμε δύο σημαντικές αποφάσεις. Πρώτον, να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ τον ορισμό της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης έτσι ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε και πιο συγκεκριμένες κλαδικές πολιτικές στον τομέα αυτόν και δεύτερον, να δώσουμε λύση στο ζήτημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων τους επόμενους μήνες. Θα είμαστε σε στενή επαφή και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση με τον πρόεδρο και τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ. Το λιανικό εμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά σε όλες τις φάσεις της πανδημίας και με μια άψογη συνεργασία καταφέραμε και λύσαμε πολλά προβλήματα. Θεωρούμε ότι το λιανικό εμπόριο με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και θα συνεχίσουμε ως πολιτεία, ως κυβέρνηση κι ως υπουργείο να στηρίζουμε την λειτουργία του με δράσεις, όπως άλλωστε κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε: «Μετά την πρόσφατη εκλογή του νέου Προεδρείου της ΕΣΕΕ, συναντηθήκαμε σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαθανάση, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη προσδιορισμού της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης, διαδικασία που αφορά αρκετά συναρμόδια υπουργεία, η οποία, εφόσον τελεσφορήσει, θα ωφελήσει τόσο το εμπόριο όσο και τον τουρισμό, και τις κοινές τους δράσεις. Επίσης έγινε κατανοητό από το υπουργείο ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι αναποτελεσματικός και προχωρά πλέον η κατάργησή του. Βεβαίως τα σημαντικότερα προβλήματα του εμπορίου είναι αυτή τη περίοδο αφενός η χαμηλή αγοραστική κίνηση, αφετέρου το αυξημένο κόστος της ενέργειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θέτοντας αιτήματα αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις για όλα τα θέματα στο πλαίσιο ενός καλόπιστου και ειλικρινούς διαλόγου».

Δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών

Στο μεταξύ, η δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού στο twitter «συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντή και μέλη του. Στο επίκεντρο της συζήτησης η δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του ΕΠΑνΕΚ».

Τέλος, ο υπουργός συναντήθηκε και «με τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωματείων Εκμισθωμένων Οχημάτων Ε.Ι.Χ. με Οδηγό, κ. Στέφανο Γραμμένο και μέλη της. Στο επίκεντρο της συζήτησης θέματα του κλάδου και τρόποι επίλυσης τους».