ΕΣΕΕ: Κίνδυνος να μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ: Κίνδυνος να μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις
O πρόεδρος της ΕΤΕAN ΑΕ Κώστας Γαλιάτσος (Κ), ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς (Δ) και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης (Α) στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΕΤΕΑΝ στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου για τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ ΑΕ αλλά και για τις δυνατότητες πρόσβασής τους σε εναλλακτικές πηγές ρευστότητας, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Για περιορισμένα κριτήρια έκανε λόγο η ΕΣΕΕ. Τι ζητά από την κυβέρνηση.

«Σημαντικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένει εναγωνίως ολόκληρη η αγορά» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο διευθυντής της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Αντώνης Μέγκουλης, μιλώντας απόψε στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Ωστόσο, η ΕΣΕΕ προειδοποιεί πως μπορεί να μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω των «περιορισμένων κριτηρίων για την υπαγωγή τους στον μηχανισμό».

«Ολόκληρη η αγορά, οι ΜΜΕ έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από μια διευθέτηση οφειλών και προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τα πιστωτικά ιδρύματα» ανέφερε ο κ. Μέγκουλης και πρόσθεσε ότι στα κριτήρια για την υπαγωγή στον μηχανισμό, πρέπει να συνυπολογίζονται κερδοφόρες χρήσεις πριν από την έναρξη της κρίσης, «γιατί η δραματική πτώση του τζίρου επέφερε διαφορετικά αποτελέσματα, εντός της κρίσης, για τις επιχειρήσεις». Εναλλακτικά, η ΕΣΕΕ προτείνει να υιοθετηθεί ο δείκτης καθαρών επενδύσεων, δαπάνες για επενδύσεις μείον τις αποσβέσεις, ο οποίος να είναι θετικός για μια τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.

Ο κ. Μέγκουλης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείονται οι επιχειρήσεις που είχαν ρυθμίσεις προ της 1ης Ιουλίου, είτε πρόκειται για οφειλή σε τράπεζα, είτε πρόκειται για οφειλή προς το Δημόσιο ή τα ταμεία. Η ΕΣΕΕ προτείνει εξάλλου, να υπάρχει ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, γιατί θεωρεί ανεπαρκή τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου. «Υπάρχει πρόνοια για το business plan, πλην όμως δεν αναλύεται η απαιτούμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και δεν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως αυτό της προσφοράς θέσεων εργασίας σε μια επιχείρηση, η πρότερη συναλλακτική πρακτική κλπ», ανέφερε ο διευθυντής της ΕΣΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Τι ζητούν οι τράπεζες από την κυβέρνηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό