Αισιοδοξεί η οργανωμένη εστίαση που μετρά αντίστροφα για το reopening

Αισιοδοξεί η οργανωμένη εστίαση που μετρά αντίστροφα για το reopening
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ικανοποίηση για το «δίχτυ προστασίας» από τις μεγάλες αλυσίδες, που αποτελούν το 30% της συνολικής αγοράς- Ποια μέτρα απαιτούνται για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Έχοντας πάρει δημόσια θέση πριν από μερικούς μήνες για το «δίχτυ προστασίας»  που απαιτείται στην επανεκκίνηση, οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης αισιοδοξούν εκτιμώντας ότι σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί ενώ τελούν εν αναμονή της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ, πιθανότατα σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) είναι συνομιλητής της κυβέρνησης και συμμετέχει με εκπρόσωπό του στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς στις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αλλά και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως σημειώνει στο Fortune Greece ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του ΣΕΠΟΑ, υπήρξε συνεργασία για τον σχεδιασμό της επανεκκίνησης και των μέτρων που απαιτεί η ομαλή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα κατά τη μεταβατική φάση. «Κινηθήκαμε σε συνεργασία», τονίζει δίνοντας έμφαση στην περίοδο που θα πρέπει να υπάρξει συνεχής υποστήριξη της αγοράς με κυβερνητικά μέτρα προκειμένου οι εταιρείες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας. Ο κ. Λιάρος σημειώνει ότι η συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς είναι πολυεπίπεδη, καθώς πέρα από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι του κλάδου βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και με το υπουργείο Εσωτερικών για μια σειρά από ανοιχτά θέματα. Εξάλλου, η επανεκκίνηση, σε πρώτη φάση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, απαιτεί επίλυση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τα δημοτικά τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, κατά την περίοδο της επανεκκίνησης μετά το πρώτο lockdown και πριν το δεύτερο, είχε διπλασιαστεί ο διαθέσιμος χώρος στο εξωτερικό των καταστημάτων εστίασης ενώ είχαν μειωθεί κατά 50% τα δημοτικά τέλη. Ο κ. Λιάρος σημειώνει ότι υπάρχει διαβεβαίωση από το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα ισχύσει το ίδιο και στη νέα φάση επανεκκίνησης της αγοράς.

Η οικονομική κατάσταση

Αναφορικά με την χρηματοοικονομική κατάσταση των εταιρειών, η οργανωμένη εστίαση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μικρών μεμονωμένων επιχειρήσεων. Αν και όταν ξέσπασε η κρίση τα στατιστικά του κλάδου ανέφεραν ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις ήταν σε δεινή χρηματοοικονομική θέση, οι μεγάλες αλυσίδες είχαν μικρό μερίδιο στους παίκτες της αγοράς που έμπαιναν στη νέα κρίση από θέση αδυναμίας. Αυτό σημαίνει ότι στις μεγάλες αλυσίδες δεν υπάρχει συζήτηση για λουκέτα. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος αυτής της αγοράς στράφηκε στις υπηρεσίες delivery και take away διατηρώντας ένα επίπεδο εσόδων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η γενικότερη κατάσταση των εταιρειών δεν είναι κρίσιμη. Επίσης, κοινή θέση των επιχειρηματιών, είτε μεγάλων είτε μικρότερων επιχειρήσεων, ήταν και είναι ότι η αγορά θα πρέπει να εκκινήσει άμεσα. Η 3η Μαΐου πλέον αποτελεί ορόσημο και υπάρχει αισιοδοξία παρά τις αβεβαιότητες αναφορικά με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, για την αποφυγή πισωγυρισμάτων σχεδιάζονται μέτρα που θα εξασφαλίσουν την προστασία εργαζομένων και πελατών στα εστιατόρια, τα καφέ και τις ταβέρνες, που ανοίγουν μετά το Πάσχα.

Τα μέτρα

Ο κλάδος της οργανωμένης εστίασης, που αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής αγοράς, με πάνω από 20 χιλ. επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 120- 150 χιλ. άτομα, διεκδικεί να παραμείνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης καθ όλη τη διάρκεια του Μαΐου. Με άλλα λόγια, στόχος είναι οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται όπως όταν ήταν κλειστές, με επιδοτήσεις ενοικίων και δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας. Αλλά και από τον Ιούνιο και μετά επιδιώκεται να υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων για ένα εύλογο διάστημα. Όσο για το πακέτο των 330 εκατ. ευρώ, δράση στο πλαίσιο του το προγράμματος ΕΣΠΑ, υπάρχει σχετική αγωνία μιας και η ενεργοποίηση της πλατφόρμας δεν προβλέπεται πριν τις 3 Μαΐου που ανοίγει η αγορά. Υπάρχει διαβεβαίωση από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα ανοίξει έως τις 10 του μήνα ενώ γίνεται προσπάθεια η εκταμίευση να γίνει εντός του Μαΐου.