Αισιοδοξία για ακόμα περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικές startups

Αισιοδοξία για ακόμα περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικές startups
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η εξαγορά της Quizdom ήταν η πέμπτη για φέτος – Η τάση που δείχνει περισσότερα exits για το ελληνικό οικοσύστημα.

Η εξαγορά της Quizdom από γερμανική εταιρεία, για την οποία πρώτα διαβάσατε στο fortunegreece.com, είναι η πέμπτη στη χώρα μας για φέτος, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Marathon.

Μέσα σε επτά μήνες πουλήθηκαν πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις, όσες δηλαδή μέσα στο 2016. Η αύξηση του αριθμού υποδεικνύει την έντονη κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Marathon Venture Capital, πριν από το 2012 δεν υπήρχε καμία πώληση και ουσιαστικά η σημαντική ώθηση δόθηκε με τη δημιουργία των ταμείων Jeremie, που στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), ενίσχυσαν με επενδυτικά κεφάλαια τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τώρα το νέο επενδυτικό υπερταμείο EquiFund που ετοιμάζεται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις και φυσικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα πωληθούν σε έναν ορίζοντα 5-10 ετών.

Το EquiFund θα χρηματοδοτήσει 10 έως 12 επενδυτικά κεφάλαια που αναμένεται να συσταθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι προβλεπόμενες επενδύσεις του αναμένεται να φτάσουν τα 260 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναζητήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 140 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να επενδυθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ.

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της επενδυτικής εταιρείας Marathon:

1) Eπενδυτικοί γύροι

Από ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, κυρίως από το Openfund, που έφτανε το πολύ τις 10 επενδύσεις τον χρόνο από το 2010 μέχρι το 2012, η αγορά αυξήθηκε και ξεπέρασε τις 40 επενδύσεις τον χρόνο από το 2013 μέχρι το 2016, με 137 εταιρείες να λαμβάνουν συνολικά 214 γύρους επενδύσεων. Μεγάλο μέρος αυτής της εισροής κεφαλαίου μπορεί να αποδοθεί στο ελληνικό κράτος, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο στήριξε τέσσερα τεχνολογικά ταμεία μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie το 2013.


2) Eπενδύσεις σε εκατ. ευρώ

Στο δεύτερο διάγραμμα η Marathon καταγράφει το ποσό των χρηματών που επενδύθηκαν σε ελληνικές startups (κυρίως εταιρείες τεχνολογίες που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα). Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής από διεθνή funds, ελληνικά funds και angel investors.

3) Εξαγορές

Αρκετές εταιρείες ακολούθησαν την απόκτηση της Bugsense το 2013. Ήδη το 2017 έχουν πραγματοποιηθεί πέντες εξαγορές, όσες όλο το 2016.