Αισιοδοξία για το Eurogroup: Η συμφωνία θα φέρει εκταμίευση της δόσης και έξοδο στις αγορές

Αισιοδοξία για το Eurogroup: Η συμφωνία θα φέρει εκταμίευση της δόσης και έξοδο στις αγορές

Η δόση θα κυμαίνεται μεταξύ 6 - 7 δισ. ευρώ και θα δοθεί εντός Φεβρουαρίου. Τον ίδιο μήνα αναμένεται η πρώτη επιστροφή στις αγορές για το 2018.

Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, καθώς θα εξεταστεί η πρόοδος της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως αναφέρει η ατζέντα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, στην τελευταία συνάντηση το Eurogroup είχε καλωσορίσει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών. Οι υπουργοί είχαν επίσης χαιρετίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την καλή συνεργασία με την Αθήνα. 

Μετά την τεχνική συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Πριν από το Eurogroup πρόκειται να γίνει έκτακτο Euro Working Group, στο οποίο θα παρουσιαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής. Το EWG θα κρίνει το χρόνο αλλά και τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης.

Μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση βάζει ως βασικό στόχο την δοκιμασία μιας ακόμα έκδοσης ομολόγων προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια έως 3 δισ. ευρώ με τίτλους επταετούς διάρκειας. Ο χρόνος θα καθοριστεί ανάλογα με το κλίμα στις αγορές, αφού πρώτα θα έχει γίνει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και θα έχει ανακοινωθεί η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P την ερχόμενη Παρασκευή.

Η διάρκεια του πρώτου ομολόγου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί,  αν και προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν την Αθήνα να δίνει έμφαση σε 3ετείς και 7ετείς τίτλους.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο Eurogroup του οποίου δεν θα ηγείται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και δεν θα συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπουργός οικονομικώς την Γερμανίας.

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Αν ήταν όλες οι αξιολογήσεις σαν αυτήν, η Ελλάδα θα είχε ήδη βγει από τα μνημόνια

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση δόσης 6 με 7 δισ. ευρώ, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά ομαλή τη συνεργασία ελληνικής πλευράς και θεσμών, σε ο,τι αφορά την πορεία της τρίτης αξιολόγησης.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι, πλησιάζουμε στο τέλος του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται ήπια. Έχει υπάρξει συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο, που επετεύχθη με ομαλότητα και συνεργασία, κάτι που αν υπήρχε από την αρχή, εγώ δεν θα καθόμουν τώρα εδώ και εσείς θα αγχωνόσασταν με κάτι άλλο», τόνισε ο αξιωματούχος και συνέχισε:

«Η έκθεση θα δημοσιευθεί νωρίς την Παρασκευή, όμως σε γενικές γραμμές είμαστε κοντά. Σχεδόν όλα έχουν γίνει. Αν μείνουν δύο τρία σημεία ανοικτά τότε θα τα αντιμετωπίσουμε ως συνήθως, ως προαπαιτούμενα για επακόλουθες εκταμιεύσεις», κατέληξε σχετικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τρίτη αξιολόγηση ήταν η καλύτερη από πλευράς συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές. Μάλιστα, επισήμανε ότι αν τα πράγματα γίνονταν με τόσο ομαλό τρόπο όπως στην γ’ αξιολόγηση, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για προγράμματα και μνημόνια.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα προληπτικό πρόγραμμα για την έξοδο στις αγορές, απάντησε ότι για να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει κάποιος να το ζητήσει και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται συνεπώς δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα κάνει αίτηση για πρόγραμμα, συνεπώς δεν έχει τίποτα να συζητήσουμε», καταλήγει. Ο ίδιος όμως προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο και θα μπει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Οπως ανέφερε, η χώρα  παράγει πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, οι παγκόσμιες συνθήκες της οικονομίες καλύτερες απ’ όταν έβγαινε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά η βασική διαφορά είναι πως Ελλάδα ζητάει ελάφρυνση χρέους που δεν ζητάνε οι άλλες χώρες».

Διαβάστε επίσης: Το καλό και το κακό σενάριο του Eurogroup της Δευτέρας

ΔΝΤ  και Χρέος

Σε σχέση με το ΔΝΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία και ένα επί της αρχής πρόγραμμα και αυτό εναπόκειται και στις απόψεις και τη σύγκλιση των απόψεων για τη βιωσιμότητα του χρέους – δεν ξέρω πότε θα επιτευχθεί», είπε ο αξιωματούχος. «Οι συζητήσεις έχουν όμως ήδη ξεκινήσει, διότι όπως ξέρετε το προσωπικό το ΔΝΤ ήταν μαζί μας στις αποστολές στην Αθήνα και συμφωνούν με όλες τις αποφάσεις, ξέρουν τι συμβαίνει και οι συζητήσεις μαζί τους θα συνεχιστούν σε φιλικό κλίμα», κατέληξε.

Επί της ουσίας, μέχρι το Σάββατο θα έχει ετοιμαστεί η τελική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας, οπότε θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει εκπλήρωση του 100% των προαπαιτούμενων. Αν μείνουν κάποιες εκκρεμότητες, αυτές θα αντιμετωπιστούν ως συνήθως, δηλαδή θα συνδεθεί η εκπλήρωσή τους με την εκταμίευση των χρημάτων.

Το ποσό της δόσης θα κυμαίνεται μεταξύ 6 – 7 δισ. ευρώ, θα προσδιοριστεί επακριβώς από τους Υπουργούς Οικονομικών και θα δοθεί τμηματικά μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου.