Αισιοδοξία για «φρένο» στα κρούσματα- Μόνο 20 νέοι ασθενείς χτες

Αισιοδοξία για «φρένο» στα κρούσματα- Μόνο 20 νέοι ασθενείς χτες
Μία γυναίκα φορά προστατευτική μάσκα έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας την ώρα της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για του Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020. Η τελετή έγινε χωρίς θεατές ως μέτρο προφύλαξης ενάντια στην διάδοση του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση. Που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, που σημαίνει ότι τα μέτρα ήταν σημαντικά, που σημαίνει ότι τα μέτρα πάρθηκαν όταν έπρεπε και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Η καμπύλη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας φαίνεται ότι παραμένει σταθερή, καθώς τα κρούσματα και οι νεκροί δεν αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς όπως σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτό υποστήριξε και ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

«Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση. Που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, που σημαίνει ότι τα μέτρα ήταν σημαντικά, που σημαίνει ότι τα μέτρα πάρθηκαν όταν έπρεπε και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες.

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από κάποια τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο. Άρα δεν μιλάμε για peak της επιδημίας. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ενθαρρυντικός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Την ίδια ώρα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1755, από τα οποία τα 361 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 655 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, από τους οποίους 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη. Το 71% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού ανέρχεται στους 79. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες. Εννιά ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα 269 ασθενείς με covid-19 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Πως εξηγείται η βαριά εικόνα και οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσιόδρας στην ενημέρωσή του στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κορωνοϊού στα κύτταρα νεότερων ανθρώπων. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊού και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πριν τις ανακοινώσεις της Δευτέρας παρουσίασε τα διαγράμματα που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες σε σχέση με την εξέλιξη των κρουσμάτων και τους θανάτους από τον κορωνοϊό.

«Στο επικαιροποιημένο διάγραμμα με τα κρούσματα και τους θανάτους φαίνεται ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, ενδεχομένως η Πορτογαλία», τόνισε.

Σύμφωνα με το διάγραμμα για τον αριθμό των κρουσμάτων, μέχρι την Κυριακή, η Ελλάδα μετρούσε μόλις 1.753, συγκριτικά με τις Πορτογαλία (11.278), Ολλανδία (17.851) και Βέλγιο (19.691).