Αισιοδοξία για σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας του κορωνοϊού – «Αντίο» στις μάσκες τις επόμενες εβδομάδες

Αισιοδοξία για σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας του κορωνοϊού – «Αντίο» στις μάσκες τις επόμενες εβδομάδες
epa09175402 A woman shows her vaccination certificate at the reception of a gym in Nyiregyhaza, Hungary, 03 May 2021. As the number of the people vaccinated against the new coronavirus Covid-19 reached four million in Hungary on 30 April, restrictions to help curb the spread of the virus have been eased, allowing people in possession of a valid vaccination certificate to visit cinemas, gyms, baths, museums as well restaurants and bars with indoor tables. EPA/Attila Balazs HUNGARY OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aισιοδοξία γεννά η σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να μειώνονται και τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σιγά σιγά, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης προχωρά.

Κάπως έτσι έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 301, ενώ συνολικά 12.534 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, επί τάπητος βρίσκονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους,  ενώ παρελθόν για τους εξωτερικούς χώρους αναμένεται να αποτελέσουν οι μάσκες.

Αρκουμανέας: Χωρίς μάσκες τις επόμενες εβδομάδες

Ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας το Σάββατο εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα χρειάζονται πια οι μάσκες σε ανοικτούς χώρους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι είναι λογικό να «γίνεται παγκοσμίως η κουβέντα για τη μετάλλαξη Δέλτα, βλέποντας και την αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία».

Εξήγησε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η μετάλλαξη Δέλτα «περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 35% με μία δόση. Και με τις δύο δόσεις όμως φαίνεται ότι πλησιάζει στο 90%».

«Επιτηρούμε τις μετάλλαξεις, και πλέον ελέγχουμε όλους όσοι έρχονται από τη Βρετανία, δηλαδή ελέγχονται ανεξαιρέτως ολόκληρες οι πτήσεις από τη Βρετανία και όχι δειγματοληπτικά κάποιοι ταξιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

Προέβλεψε μάλιστα ότι «θα είναι σύντομα που θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες».

«Ωστόσο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε όλοι. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύθνου, όπου έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι στο 90%», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Προνόμια  εμβολιασμένων

Στο μεταξύ, μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, όπως έχει ανακοινωθεί, οι εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας.
Μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν, επισπεύδει τις διευκολύνσεις για όσους το έχουν πράξει και είναι κάτοχοι του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μάλιστα, εξετάζει σειρά προτάσεων.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ενώ ανάλογα με τα προνόμια που θα αποφασιστούν, θα υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου χρειαστεί, ειδικά για την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να είναι  προαιρετική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – κάτι που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορεί να ισχύσει και από την 1η Ιουλίου – να είναι ελεύθερη η είσοδός τους σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (όπως για παράδειγμα σε αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, εμπορικές εκθέσεις),  αλλά και  σε κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης, όπως και να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, χωρίς τη διεξαγωγή οποιουδήποτε τεστ (μοριακό, rapid, self), αφού από την 1η Ιουλίου θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.