ESM: Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα

ESM: Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα

ΕΜΣ και Γερμανία έδωσαν το «πράσινο φως» για να κατευθυνθεί στα ελληνικά ταμεία το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφαλαιακό «μαξιλάρι». 

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την τελευταία δόση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης, εκ του οποίου αναμένεται να εξέλθει η ελληνική οικονομία στις 20 Αυγούστου.

Μετά τη χθεσινή έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, ο ESM προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η εκταμίευση του ποσού.

Όπως αναφέρει ο ESM σε ανακοίνωσή του: «Το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διοικητών την 1η Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εθνικών κοινοβουλίων. Σήμερα η Κομισιόν το υπέγραψε για λογαριασμό του ESM. Το συμπληρωμένο μνημόνιο συνεργασίας επικαιροποίησε το μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015 και επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018. Αυτό ανοίγει τον δρόμο, ώστε το Συμβούλιο των Διευθυντών να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, κάτι που σχεδιάζεται να εκτελεστεί τις επόμενες ημέρες».

Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος, ύψους 15 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος.

Σολτς: Η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς για τη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής στο Βερολίνο. Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή.

Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα, έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».

«Τα μέτρα της ευρωζώνης επαρκή για το ελληνικό χρέος»

Τα μέτρα της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος είναι επαρκή κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Η εκπρόσωπος κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι το ΔΝΤ παγίως είναι πιο συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Δείτε ακόμη: Σεντένο: Άνοιξε ο δρόμος για την τελευταία δόση στην Ελλάδα υπό το πρόγραμμα του ESM