«Έσπασε» τα ταμεία η Softbank με τη δεύτερη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία

«Έσπασε» τα ταμεία η Softbank με τη δεύτερη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία
Photo:

Ο ιαπωνικός κολοσσός συγκέντρωσε 23,5 δισ. δολάρια στη δημόσια εγγραφή του κλάδου τηλεπικοινωνιών.

 

Η SoftBank Corp μόλις κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στην ιστορία του ιαπωνικού Χρηματιστηρίου.

Ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος του Ομίλου Softbank συγκέντρωσε το ποσό των 23,5 δισ. δολαρίων μέσω της πώλησης επιπλέον μετοχών, απέχοντας ελάχιστα από τη μεγαλύτερη IPO της ιστορίας που ήταν αυτή της Alibaba και των 25 δισ. δολαρίων το 2014.

Η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 13 δολάρια, ενώ οι συναλλαγές της δεν θα ξεκινήσουν πριν 19 Δεκεμβρίου. Και τα 1,76 δισ. «κομμάτια» προς διαπραγμάτευση έχουν ήδη δεσμευτεί, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών που είχαν κρατηθεί για την περίπτωση πολύ μεγάλης ζήτησης.

Ο όμιλος Softbank είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της Ιαπωνίας και έδρα του Vision Fund, του μεγαλύτερου τεχνολογικού fund στον κόσμο. Στην αμερικανική αγορά διαθέτει μερίδια πασίγνωστων εταιρειών, όπως η T-Mobile, η Uber, η Boston Dynamics και μια σειρά από μεσιτικά επενδυτικά γραφεία.

Νωρίτερα το φθινόπωρο οι μετοχές του ομίλου Softbank υποχώρησαν αισθητά, όταν η εταιρεία δεν διαχώρισε δημοσίως τη στάση της απέναντι στη Σαουδική Αραβία έπειτα από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι Σαουδάραβες βρίσκονται πίσω από το μισό κεφάλαιο του Vision Fund, που φτάνει τα 93 δισ. δολάρια.