ΕΣΡ: Αυτά είναι οριστικά τα κανάλια που προχωρούν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕΣΡ: Αυτά είναι οριστικά τα κανάλια που προχωρούν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Για ιστορική μέρα που βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας κάνει λόγο ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανακηρύσσει -με απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του- τους οριστικούς, προεπιλεγέντες για χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου, υποψηφίους:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (STAR)

3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ALPHA)

4. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ANT1)

5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (EPSILON)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΕΣΡ ανακηρύσσει επίσης οριστική προεπιλεγείσα για τη χορήγηση μίας από τις άδειες, την εταιρεία με την επωνυμία ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, υπό τον όρο ότι θα προσκομίσει έως τις 26.06.2018 στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει η πλήρης εξόφληση -με τραπεζικό δανεισμό- του συνολικού πιστωμένου τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών της M.P.J. HOLDINGS LTD 31 από την εταιρεία A-ORIZON MEDIA LTD στη Martine-Nadine Bolle και κατά προέκταση, η πραγματική οικονομική σύνδεση της τελευταίας με το μετοχικό κεφάλαιο της υποψηφίας.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ανακοίνωσε τους οριστικούς προεπιλεγέντες για μια τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου.

Ο όρος «προεπιλεγέντες» χρησιμοποιήθηκε καθώς η διαδικασία αδειοδότησης περιλαμβάνει ακόμα ένα σκέλος. Θα απαιτηθεί το χρονικό διάστημα των 45 ημερών, κατά το οποίο, η Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος, θα ελέγξει τα πόθεν έσχες των μετόχων των υποψηφίων. Τυπικά λοιπόν υπάρχουν οι προεπιλεγέντες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και αναμένοντας και την τελική απόφαση της ανωτέρω Αρχής, η λίστα θα οριστικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Όσον αφορά την έκτη άδεια της «Ελληνικής Τηλεοπτικής», συμφερόντων του επιχειρηματία Φ. Βρυώνη, το ΕΣΡ αναμένει μέχρι την προσεχή Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, στοιχεία για την πλήρη εξόφληση με τραπεζικό δανεισμό, του τιμήματος για τη μεταβίβαση μετοχών από την εταιρεία «A-ORIZON MEDIA LTD» στην υποψήφια. Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν τα απαιτούμενα έγγραφα, οι οριστικοί προεπιλεγέντες θα είναι πέντε.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 22 Ιουνίου αναμένεται και η Διάσκεψη του ΣτΕ, επί της προσφυγής που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, το Συμβούλιο ετοιμάζεται πυρετωδώς και για τα επόμενα στάδια της αδειοδότησης που αφορούν τις θεματικές και τις περιφερειακές άδειες.

Ν. Παππάς: Μετά από 27 χρόνια ανομίας η Ελλάδα αποκτά επιτέλους τηλεοπτικούς σταθμούς με νόμιμες άδειες

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα όπου το ΕΣΡ ανακήρυξε τους οριστικούς προεπιλεγέντες για μια τηλεοπτική άδεια, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ επισήμανε ότι μετά από 27 χρόνια ανομίας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο, η Ελλάδα αποκτά επιτέλους τηλεοπτικούς σταθμούς με νόμιμες άδειες και η ολοκλήρωση της προσπάθειας δημιουργεί αίσθημα δικαίωσης στους πολίτες και τους εργαζόμενους που απαίτησαν από την κυβέρνηση, να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ιστορική αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού ΨΗΠΤΕ έχει ως εξής:

«Η σημερινή μέρα αποτελεί, αναμφίβολα, μια σπουδαία, μια ιστορική μέρα για τα τηλεοπτικά πράγματα στην Ελλάδα.

Ο νόμος 4339/2015 και το Σύνταγμα εφαρμόζονται.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφαρμόζονται.

Μετά από 27 χρόνια ανομίας και παράνομης αξιοποίησης ενός δημόσιου αγαθού, του φάσματος,

μετά από τρία χρόνια επίμονων προσπαθειών να τεθεί ένα πλαίσιο νομιμότητας σε έναν άναρχο -κατ’ επιλογή, δυστυχώς, των προηγούμενων κυβερνήσεων- χώρο,

η Ελλάδα αποκτά επιτέλους τηλεοπτικούς σταθμούς με νόμιμες άδειες.

Ο διαγωνισμός, τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί χώροι δεν επιθυμούσαν να ολοκληρωθεί, προστατεύοντας συγκεκριμένα συμφέροντα, ολοκληρώθηκε.

Κάθε σταθμός οφείλει να καταβάλει το υψηλό τίμημα των 35 εκατ. ευρώ, να διατηρήσει 400 θέσεις εργασίας κατ’ ελάχιστο, να λειτουργεί σε σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις και, βεβαίως, να παράγει πρωτότυπο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα, όπως προβλέπει η πάρα πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, δημιουργεί αίσθημα δικαίωσης.

Και σε όσους εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση και στους πολίτες, αλλά και στους εργαζόμενους που απαίτησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ιστορική αυτή αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Η στείρα άρνηση ηττήθηκε. Η Πολιτεία ρύθμισε. Η συνταγματικότητα νίκησε».