Η εστίαση άνοιξε ξανά: Το κρίσιμο τεστ, η άποψη της αγοράς και η αξιολόγηση των φορο-μειώσεων

Η εστίαση άνοιξε ξανά: Το κρίσιμο τεστ, η άποψη της αγοράς και η αξιολόγηση των φορο-μειώσεων
Άνοιξαν και πάλι, μετά από δυόμιση μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα καταστήματα εστίασης στην πόλη του Ναυπλίου, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ως «ανάσα» περιγράφουν το reopening οι επιχειρηματίες - Τι λένε για την επόμενη μέρα.

Αν και τα μέτρα στήριξης της εστίασης δεν ικανοποίησαν μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών, που είχαν βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τόσο αναφορικά με τα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας όσο και αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ, η αγορά άνοιξε σήμερα με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.

Αυτό το διάστημα αποτελεί άλλωστε test drive για την επανεκκίνηση της ho.re.ca. όπως σημειώνουν στο Fortune Greece επιχειρηματίες, που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους υιοθετώντας αυστηρά μέτρα για επεκτάσεις εξωτερικών χώρων και για τήρηση αποστάσεων. Μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες εάν αυτό το πρώτο βήμα θα είναι “στέραιο” προετοιμάζοντας το έδαφος για το άνοιγμα ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

“Είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τη μεγάλη εικόνα. Πιθανόν μετά την πρώτη εβδομάδα, με δέκα ημέρες, να είναι ώριμη μια πρώτη αξιολόγηση”, σημειώνει ο Βλάσης Γεωργάτος, επικεφαλής της αλυσίδας Γρηγόρης που αριθμεί περί τα 330 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Γερμανία. Θεωρεί ότι τα μέτρα κινήθηκαν σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και κατά την άποψή του η μείωση του ΦΠΑ (στο 13% για σερβιριζόμενο καφέ και ροφήματα) δεν είναι τέτοια που να ευνοεί την μετακύληση μέρους του οφέλους στον καταναλωτή. Δεν έκρυψε πάντως την ελπίδα το συγκεκριμένο μέτρο που έχει ισχύ για πέντε μήνες να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες στις οποίες έχει παρουσία το ελληνικό σήμα, σημειώνει ότι καθεμία έχει ιδιαιτερότητες, από τη Γερμανία που “πετά λεφτά από το ελικόπτερο” και όπου η αγορά δεν έκλεισε ουσιαστικά, μέχρι την Ρουμανία όπου η αγορά παραμένει κλειστή και την Κύπρο που ετοιμάζεται να ανοίξει. Ανάλογες είναι οι ιδιαιτερότητες σε καταστήματα κλειστών και ανοιχτών αγορών, καταστήματα στο κέντρο της πόλης ή στην επαρχία κ.ο.κ.. Το επόμενο διάστημα θα παρακολουθεί την εξέλιξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την στρατηγική του.

“Εξορθολογισμό” χαρακτηρίζει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, επικεφαλής της αλυσίδας Coffeee Island που εξηγεί πάντως ότι αποτελεί “μια ανάσα” στη φάση επανεκκίνησης του κλάδου, στον οποίο πολλές επιχειρήσεις έχουν χάσει πάνω από το 70% των ετήσιων εσόδων τους. Αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι σε πολλά σημεία η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από αυτή σε άλλες χώρες, από τη Βραζιλία π.χ., με την οποία διατηρεί συνεργασίες με προμηθευτές, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διατηρεί κατάστημα. Η ελληνική αγορά είναι πιο “ασφαλής” και όπως προσθέτει, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες αν θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν. Αυτό άλλωστε θα είναι πρόκριμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο, ο οποίος συνολικά αποδίδει τζίρο 5 δισ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι η δραστηριότητα στην εστίαση συνδέεται με μια σειρά άλλων κλάδων, με πιο βασικό αυτή την περίοδο, τον κλάδο του ελληνικού κρασιού.

“Είναι σα να ξαναπαίρνουμε πίσω τη ζωή μας”, μας είπε χαρακτηριστικά ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Μιλά στο Fortune Greece με ενθουσιασμό για την επανεκκίνηση της εστίασης και εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη μέρα ενόψει και της ολικής επανεκκίνησης του τουρισμού. Αν και επισημαίνει ότι είναι νωρίς για προβλέψεις, καταγράφει την καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και την προσμετρά στα πρώτα θετικά μηνύματα από τις καταναλώσεις στα νησιά.