Εστίαση: Τάσεις «empty chairs» και «take away party» ενόψει μέτρων

Εστίαση: Τάσεις «empty chairs» και «take away party» ενόψει μέτρων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σκεπτικισμός για το άνοιγμα πριν την 1η Ιουνίου - Πιο κοντά η μείωση ΦΠΑ και μέτρα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Προ των πυλών βρίσκονται οι αποφάσεις για την εστίαση, με σημαντικό ρίσκο να εισάγει στην συζήτηση για πιθανή επανεκκίνηση του κλάδου νωρίτερα από την 1η Ιουνίου ο συνωστισμός που παρατηρείται αυτή την εβδομάδα σε εμπορικές πιάτσες.

Η «απελευθέρωση» της κυκλοφορίας των πολιτών και της λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη λειτουργία καταστημάτων που διαθέτουν την υπηρεσία take away προσφέροντας και ποτά, έχει ανεβάσει το …κέφι σε βαθμό που κινδυνεύει η «Γέφυρα Ασφάλειας»– το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης αυτή η εβδομάδα, καθώς και η επόμενη είναι κρίσιμες για συλλογή στοιχείων, όχι μόνο επιδημιολογικών, αλλά και συμπεριφοράς και πειθαρχίας στους κανόνες και τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί, καθώς η διασφάλιση της προστασίας των πολιτών από τον Covid-19 παραμένει προτεραιότητα.

Επομένως ο συνωστισμός που παρατηρείται σε πάρκα και πλατείες και τα take away party που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές, από την Αγία Παρασκευή και την Κηφισιά μέχρι το Βόλο, δεν είναι μια αποδεκτή τάση. Ταυτόχρονα δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες σε μια περίοδο που αναζητούνται λύσεις σε πολλά μέτωπα για τον κλάδο της εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά βρέθηκαν χθες σε χώρους εστίασης στην Καλλιθέα με σκοπό να διερευνήσουν επί του πεδίου την εφαρμογή των νέων μέτρων λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, που αποτελούν το 30% των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το πρωί τα καταστήματα στην περιοχή του Παγκρατίου.

Στόχος είναι η επέκταση των εξωτερικών χώρων, ώστε καφέ κι εστιατόρια όταν ανοίξουν να αποκτήσουν τουλάχιστον το 80% της δυναμικότητας που είχαν προ της έναρξης της κρίσης. Εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και των αναλυτικών υποδείξεων για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, οι επιχειρηματίες της εστίασης σχεδιάζουν βήμα – βήμα την επιστροφή τους σε μια ελεγχόμενη κανονικότητα που θα δοκιμάσει τις αντοχές των εταιρειών τους, τους επόμενους μήνες, καθώς χρειάζονται ξεκάθαρο σχεδιασμό σε πολλά «μέτωπα», από τον ΦΠΑ και τα ενοίκια των καταστημάτων, μέχρι τα εργασιακά και τις επενδύσεις.

Ανοιχτά μέτωπα

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι εντυπώσεις που μεταφέρονται από επιχειρηματίες και κλαδικούς φορείς από την διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη όλες αυτές τις ημέρες με αρμόδιους υπουργούς, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, είναι θετικές. Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις, καθώς η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται από άμεσες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στον φόρο του καφέ, στο θέμα των ενοικίων, στην επιδότηση της εργασίας αλλά και στη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ, αν και προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει απόκλιση ως προς το εύρος της ελάφρυνσης. Συζήτηση γίνεται επίσης για στήριξη της απασχόλησης στον κλάδο εστίασης, με παράταση της περιόδου ωφέλειας από το σχετικό μέτρο ή/και διευκόλυνσης των επιχειρηματιών μέσω μερικής κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, είτε οι υπάλληλοι μείνουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης είτε επανέλθουν στην εργασία τους.

Εν κατακλείδι, η τρέχουσα κρίση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει τον κλάδο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο κι αυτό αποτυπώθηκε στην διαμαρτυρία «empty chairs», μια βουβή διαμαρτυρία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων της εστίασης σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβαομένης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό σε διάφορες πόλεις της χώρας χθες έγιναν εκδηλώσεις ενώ μια κεντρική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος. Στο πλαίσιο της διαδήλωσης αντί για διαδηλωτές στα σημεία των συγκεντρώσεων τοποθετούνται άδειες καρέκτες. Αυτή η συμβολική βουβή πράξη στοχεύει να αφυπνίσει τους ιθύνοντες ώστε να λάβουν μέτρα για την διάσωση του κλάδου.