Εστιάτορες από Αττική, Θεσσαλονίκη και Νάξο παραδίδουν τα κλειδιά τους στο Μαξίμου

Εστιάτορες από Αττική, Θεσσαλονίκη και Νάξο παραδίδουν τα κλειδιά τους στο Μαξίμου
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των εστιατόρων που βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τα κλειδιά από τα καταστήματά τους, που παραμένουν για περισσότερο από τρεις μήνες κλειστά, συλλέγουν από νωρίς το πρωί επιχειρηματίες της εστίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπογράφοντας και σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης», με σκοπό να τα παραδώσουν στην κυβέρνηση.

Μαζεύουν κλειδιά στη Θεσσαλονίκη

Σκοπός της δράσης που πραγματοποιείται μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι «η διαμαρτυρία για την ελλιπή παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου», τονίζοντας ότι βρίσκονται στα πρόθυρα ολικής καταστροφής, αφού τόσους μήνες έχουν μηδενικούς τζίρους και υποχρεώσεις που απειλούν να τους «πνίξουν» μόλις αρθεί η αναστολή στις πληρωμές φόρων και εισφορών.

Η πτώση τζίρου κυμαίνεται έως 50%

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες μόνιμα «λουκέτα» αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπολών, καφέ – μπαρ, Νόμου Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Φιλοκώστας, από τα 2.200 καταστήματα καφεστίασης το 30% λειτουργεί με delivery και takeaway, ενώ και σε αυτά υπάρχει πτώση τζίρου που κυμαίνεται από 30 έως 50%, σε σχέση με την προ-κορονοϊού εποχή.

Ο ίδιος εξήγησε ότι εκτός Θεσσαλονίκης το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο. «Τα πιο πολλά καταστήματα επιχείρησαν να λειτουργήσουν με υπηρεσία takeaway και delivery αλλά δεν είχαν θετικό πρόσημο», επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να συντηρηθούν με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και ότι έτσι λειτουργούν μόνο όσες επιχειρήσεις ήταν οργανωμένες ανάλογα.

Σπεύδουν στο Σύνταγμα και οι εστιάτορες της Αττικής

Να «παραδώσουν» τα κλειδιά των επιχειρήσεων εστίασης σπεύδουν και οι επιχειρηματίες του κλάδου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που έχουν προγραμματίσει στην πλατεία Συντάγματος, μία μέρα πριν το νέο lockdown στην Αττική.

Ο κλάδος προχωρά στην κινητοποίηση «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» μετά από σχετικό κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) καθώς δεν διαθέτει πια «άλλες αντοχές».

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δηλώνει ότι «στηρίζει σθεναρά τον αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δέχονται τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν από λουκέτα».

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου οι επαγγελματίες της εστίασης θα παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, υπογράφοντας και τη σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης». Στην Αθήνα η σχετική δράση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Μετά τη συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην ομοσπονδία, αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κάνοντας πορεία διαμαρτυρίας θα παραδώσουν το υλικό με ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Σε απόγνωση και οι μαγαζάτορες στην Νάξο

Την ίδια ώρα το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» συμμετέχει ενεργά στην Πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνει η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων) «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ».

Οι εστιάτορες παραδίδουν τα κλειδιά τους στην κεντρική πλατεία Χώρας Νάξου στην παραλία από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 με σκοπό να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή στήριξη του κλάδου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εργαζόμενοι, προμηθευτές, συνεργάτες, επαγγελματίες και μέλη των οικογενειών των επαγγελματιών της Εστίασης.

«Ο κλάδος της Εστίασης βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του. Υποσχέσεις που μας δίνουν δεν τηρούνται . Η στήριξη ανίκανη να μας βγάλει από τον κυκεώνα των απαιτήσεων. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και οι δυνάμεις μας στέρεψαν. Η απόγνωση η οργή και η αγανάκτηση έχουν κυριεύσει όλους τους συναδέλφους. Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει. Απαιτεί διάσωση» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία».

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους επιχειρηματίες της εστίασης στην Κέρκυρα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Κέρκυρας, παραδίδοντας τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, ως μία συμβολική κίνηση αντίδρασης στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο νέο πεζόδρομο της πόλης του νησιού, ενώ το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κέρκυρας. Οι επιχειρηματίες υπέγραψαν σχετική υπεύθυνη δήλωση και στη συνέχεια συνέλεξαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους προκειμένου να τα αποστείλουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ώστε να παραδοθούν στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σε σχετική κινητοποίηση που αναμένεται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.