Εταιρεία ανέλαβε από τη NASA να κατασκευάσει κατοικίες στο φεγγάρι μέχρι το 2040

Εταιρεία ανέλαβε από τη NASA να κατασκευάσει κατοικίες στο φεγγάρι μέχρι το 2040
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να χτίσει κατοικίες στο φεγγάρι μέχρι το 2040.

Η NASA δεν περιορίζεται στο να στέλνει ανθρώπους στο φεγγάρι. Θέλει να τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν και εκεί.

Η διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να χτίσει κατοικίες στο φεγγάρι μέχρι το 2040, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο πήρε συνέντευξη από αρκετούς επιστήμονες της NASA σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. «Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή, και κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με ονειρική ακολουθία», δήλωσε στους Times η Niki Werkheiser, διευθύντρια τεχνολογικής ωρίμανσης της NASA. «Κατά κάποιο τρόπο, μοιάζει σαν να ήταν αναπόφευκτο ότι θα φτάναμε εδώ».

Συζητείται επίσης ένα εγχείρημα για τον Άρη.

Το σεληνιακό εγχείρημα ονομάζεται Project Olympus. Και ενώ πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησαν οι Times δήλωσαν ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η ICON με έδρα το Όστιν συνεργάζεται με τη NASA για το έργο. Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιεί έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για τη δημιουργία σπιτιών από σκυρόδεμα εδώ στη γη, έχοντας κατασκευάσει πάνω από 400 στην πόλη της για να βοηθήσει τους άστεγους, καθώς και σπίτια ανθεκτικά σε τυφώνες για τους φτωχούς στο Μεξικό. Η εταιρεία συνεργάζεται με τη NASA από το 2020 και το 2022 έλαβε 57 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή συστημάτων κατασκευής που χρησιμοποιούν πόρους της Σελήνης και του Άρη ως δομικά υλικά.

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη σκόνη, τους βράχους και τα θραύσματα ορυκτών στην επιφάνεια του φεγγαριού για να δημιουργήσει την ουσία που μοιάζει με σκυρόδεμα και από την οποία θα αποτελούνται τα σπίτια και τα άλλα κτίρια. Η χρήση των σεληνιακών υλικών, σύμφωνα με τη θεωρία, θα καταστήσει τις κατασκευές λιγότερο ευάλωτες στην αιχμηρή, τοξική σκόνη που στροβιλίζεται στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ωστόσο, η πρόκληση δεν είναι τόσο θέμα υλικών όσο θέμα φυσικής. Ο εκτυπωτής της ICON θα δοκιμαστεί στο Marshall Space Flight Center της NASA τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να διαπιστωθεί πώς αντιμετωπίζει τις συνθήκες κενού και τα επίπεδα ακτινοβολίας του διαστήματος. Ακόμα και αν τα πάει καλά, δεν θα μπορέσει να πάει στο φεγγάρι μέχρι να κατασκευαστεί εκεί μια εξέδρα προσγείωσης.

Πέρα από τα ίδια τα σπίτια, η NASA συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες για άλλα οικιακά αντικείμενα, από πόρτες μέχρι πλακάκια και έπιπλα. Καμία λέξη, ακόμα, για το πώς (ή αν) σχεδιάζουν να διαχειριστούν την απουσία ατμόσφαιρας.

Πριν από όλα αυτά, όμως, η NASA πρέπει να στείλει με επιτυχία αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η αποστολή Artemis 2 θα στείλει αστροναύτες σε σεληνιακή τροχιά το 2024. Είτε το 2025 είτε το 2026, η αποστολή Artemis 3 θα προσεδαφιστεί στον σεληνιακό Νότιο Πόλο, με τη βοήθεια του Starship της SpaceX

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com