ΕTE: Η πώληση της Πανγαία αποτελεί επιχειρηματική απόφαση

ΕTE: Η πώληση της Πανγαία αποτελεί επιχειρηματική απόφαση

Έγγραφο της τράπεζας προς τη βουλή, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η απόφαση για την πώληση και μεταβίβαση μετοχικού ποσοστού της «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» είναι μια αμιγώς επιχειρηματική απόφαση που συνεισφέρει και ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, αναφέρεται σε έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου την Πέμπτη.

Στο έγγραφο, η ΕΤΕ διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας βελτιώνεται μέσω της εν λόγω συναλλαγής κατά 40 μονάδες βάσης και ότι διευκολύνεται και η προετοιμασία για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή, το 2015, της Εθνική Πανγαία στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοθετικό πλαίσιο. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι με την εν λόγω συναλλαγή «διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και διευκολύνεται η ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος, προσβλέποντας σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, όταν η εταιρεία εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Διαβάστε ακόμη: Εθελούσια έξοδος στην Εθνική Τράπεζα

Η ΕΤΕ επισημαίνει, εξάλλου, ότι «η επένδυση της Invel στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η μεγαλύτερη συναλλαγή στον χώρο του real estate στην Ελλάδα, χαιρετίστηκε από τον διεθνή Τύπο ως ένα σημαντικό δείγμα ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα».

Ως προς το τίμημα, αναφέρεται ότι μετά τη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη συμφωνία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εθνική Τράπεζα κατάρτισε συμφωνία με την εταιρεία Invel Real Estate με αντικείμενο την πώληση και μεταβίβαση ποσοστού 66% της συμμετοχής στη θυγατρική εταιρεία «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» σε τρέχουσες αποτιμήσεις αντί συνολικού τιμήματος 653 εκατομμυρίων, η οποία θα λάβει χώρα εφόσον πληρωθούν λοιπές απαραίτητες αιρέσεις, διατυπώσεις και εγκρίσεις, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η ευρύτερη συναλλαγή περιλαμβάνει α) χρηματική καταβολή 161,3 εκατομμύρια της Invel εξ ιδίων προς την Τράπεζα, β) εισφορά από την Ιnvel ιταλικής εταιρείας με ακίνητη περιουσία και καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 73,5 εκατομμυρίων, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος που θα πραγματοποιήσει η Εθνική Πανγαία, γ) χρηματοδότηση του πρόσθετου καταβαλλόμενου τιμήματος από την Εθνική Τράπεζα (vendor financing) έναντι εξασφαλίσεων (η χρηματοδότηση της Invel ανέρχεται σε 421 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων εξόδων, δ) εισφορά από την Τράπεζα ακινήτων με καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 72 εκατομμυρίων στην ίδια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 262 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Διευκρινίζεται επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό 34% της μετοχικής συμμετοχής στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έως πέντε έτη, ορίζοντας την πλειοψηφία μελών του ΔΣ και της Επενδυτικής Επιτροπής, και θα φέρει πρόσθετα συμβατικά δικαιώματα. Επίσης τα ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν από την Εθνική Τράπεζα και την Invel στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αποτιμώνται από εξειδικευμένους σε θέματα real estate πιστοποιημένους εκτιμητές.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της Invel προέρχονται από μια ομάδα διεθνών θεσμικών επενδυτών, ένας εκ των οποίων είναι ο Beny Steinmetz, στον οποίο όμως δεν ανήκει η εταιρεία. Επικεφαλής της Invel είναι ο Έλληνας Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ένα από τα κορυφαία στελέχη στον διεθνή χώρο επενδύσεων στο real estate πρώην Managing Director στη Deutsche Bank, με εμπειρία που ξεπερνά τα 20 έτη και υλοποιημένες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαβιβάζει και εκείνο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι το Γενικό Συμβούλιο εξέτασε ενδελεχώς τη συναλλαγή και έδωσε την έγκρισή του, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για την Εθνική ανάμεσα στα οποία η βελτίωση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά 35 μονάδες βάσης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι οι επιχειρηματικές δράσεις αποεπένδυσης των τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, υπόκεινται στην προ της υλοποίησής τους έγγραφη συναίνεση του Ταμείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ