Εταιρεία – κολοσσός απέλυσε 25.000 άτομα αλλά έδωσε 18,3 εκατ. δολάρια στον CEO της!

Εταιρεία – κολοσσός απέλυσε 25.000 άτομα αλλά έδωσε 18,3 εκατ. δολάρια στον CEO της!

Η πετρελαϊκή εταιρεία Schlumberger είχε μια δύσκολη χρονιά…αλλά αυτό δεν ισχύει για τον επικεφαλής της.

Ο Paal Kibsgaard, CEO της μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών κοιτασμάτων πετρελαίου στον κόσμο, της Schlumberger,  έλαβε συνολική αποζημίωση αξίας 18,3 εκατ. δολαρίων (!) το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, λίγο μικρότερη από τα 18,5 εκατ. δολάρια που έλαβε το 2014.

Τα καλά νέα όμως δεν αφορούν εξίσου τους άλλους εργαζόμενους της εταιρείας, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τις πετρελαϊκές εταιρείες, που βλέπουν τα έσοδα τους να βουλιάζουν λόγω της κατακόρυφης πτώσης του πετρελαίου.

Η εταιρεία που έδωσε 18,3 εκατ. δολάρια στον επικεφαλής της προχώρησε παράλληλα σε περικοπές 25.000 θέσεων εργασίας, περίπου δηλαδή το 20% του εργατικού της δυναμικού. Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 27%, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 41%, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν κατά 18%. Εκτιμάται δε ότι τα αδύναμα αποτελέσματα και οι απολύσεις οφείλονται στη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η Schlumberger είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία στον κλάδο του πετρελαίου που ανακοίνωσε τις αμοιβές των στελεχών για το 2016.