Η εταιρεία που λύνει τους «γρίφους» του αίματος

Η εταιρεία που λύνει τους «γρίφους» του αίματος

Όταν μία εξέταση αίματος δεν μετρά απλά τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης...

Πέραν από άβολη -έως και δυσάρεστη για πολλούς- εμπειρία, οι εξετάσεις αίματος είναι πραγματική σπαζοκεφαλία, όταν προσπαθεί κανείς να διαβάζει τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις.

Τον «γρίφο» αυτό επιχειρεί να «λύσει» τώρα η εταιρεία «Inside Tracker», που ίδρυσαν τρεις καθηγητές του ΜΙΤ και μέσω της ιστοσελίδας της -με το ανάλογο τίμημα βεβαίως- αναλαμβάνει να «μεταφράσει» τους μυστηριώδεις δείκτες και τους ακαταλαβίστικους αριθμούς σε μία πιο ξεκάθαρη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Αυτό το κάνει επικεντρώνοντας σε συνολικά 12 δείκτες, αρκετοί από τους οποίους συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη στις γενικές εξετάσεις αίματος -π.χ. στα επίπεδα τεστοστερόνης κι άλλων ορμονών. Ο συνιδρυτής της «Inside Tracker», Γκιλ Μπλάντερ, προτιμά να τους αποκαλεί «μετρητές υγείας».

Η λογική, εξηγεί στο CNN Money, είναι ότι μέσω αυτών μπορεί κανείς να εντοπίσει αθέατα προβλήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και μπορούν να βελτιωθούν με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

«Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν φέρ’ ειπείν να βελτιωθούν με περισσότερες ώρες ύπνου και ένα καλύτερο διαιτολόγιο», επισημαίνει.

Στην ίδια λογική βασίζεται εξάλλου και η νέα υπηρεσία του «Inside Tracker», που βγήκε από σήμερα στην αγορά με την ονομασία «Inner Age» και πρακτικά αποκαλύπτει -μέσα από μία αιματολογική εξέταση- την ηλικία του ίδιου του οργανισμού, που συνήθως κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την πραγματική.

Αυτό γίνεται με υπολογισμούς πέντε «μετρητών υγείας»: της τεστοστερόνης, της γλυκόζης, της βιτανίνη D, της πρωτεϊνης hs-CRP (που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις) και του ηπατικού ενζύμου ALT.

Υψηλά ή χαμηλά επίπεδα προσθέτουν χρόνια στην πραγματική ηλικία. Τα ισορροπημένα επίπεδα αντίθετα «βαφτίζουν» πιο νέο τον οργανισμό.

Οι απαντήσεις παρέχονται φυσικά με το αζημίωτο: 149 δολάρια για το πλήρες Inside Tracker με τους 12 βιοδείκτες και άλλα 99 το Inner Age για την οργανική ηλικία. Σύνολο 248 δολάρια τουτέστιν. Ο Μπλάντερ αναγνωρίζει ότι ένας μέσος ασθενής δύσκολα θα επωμιζόταν αυτό το κόστος, εξ’ ου και η κατηγορία αυτή δεν ανήκει στην υψηλές βαθμίδες του εταιρικού target group.

Όσο για την κορυφή του; Εκεί, διευκρινίζει, βρίσκονται όσοι ενδιαφέρονται και κοπιάζουν για να διατηρήσουν από καλή έως άριστη τη φυσική κατάστασή τους, γυμνάζονται τακτικά και τρέφονται σωστά.