Η εταιρεία που βάζει «φρένο» στον Έμπολα

Η εταιρεία που βάζει «φρένο» στον Έμπολα

Πώς η Firestone Liberia αναμορφώνει το εταιρικό προφίλ της, κατατροπώνοντας τον ιό στις «αμαρτωλές» φυτείες καουτσούκ της Λιβερίας.

Το τηλέφωνο του Εντ Γκαρσία χτυπά ασταμάτητα στο γραφείο της Firestone Liberia, που εκμεταλλεύεται τη μεγαλύτερη στον κόσμο φυτεία δένδρων καουτσούκ, έκτασης κοντά στα 480 τ. χλμ. στην πόλη Χάρμπελ της Λιβερίας.

«Πρέπει να απαντώ σε κάθε κλήση… Κάθε τηλεφώνημα είναι κρίσιμο», λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, που ανήκει στην Bridgestone Americas, μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ελαστικών στον κόσμο.

Για την ακρίβεια, ο Έντ Γκαρσία είναι υπεύθυνος για ολόκληρο το Χάρμπελ, που έχτισε η ίδια η Firestone το 1926, όταν επινοικίασε την τεράστια έκταση από την κυβέρνηση της Μονρόβια (η τελευταία συμφωνία του 2005, 37ετους διάρκειας, προβλέπει τιμή 50 σεντς το στρέμμα).

Έτσι ο Γκαρσία έχει υπό την εποπτεία όχι μόνον τις φυτείες και τις τοπικές μονάδες ξυλείας και παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τους περίπου 80.000 κατοίκους της πόλης, που απαρτίζεται αποκλειστικά από τους 8.500 εργάτες στη Firestone Liberia και τα 71.500 μέλη των οικογενειών τους.

Όταν λοιπόν ο ιός Έμπολα έκανε την επανεμφάνισή του στην Δυτική Αφρική στα τέλη Μαρτίου και η νόσος “χτύπησε” μία γυναίκα κάτοικο του Χάρμπελ, ο πρόεδρος της Firestone Liberia πήρε αμέσως την κατάσταση στα χέρια του, καθώς δεν υπήρχαν όχι μόνον οι κατάλληλες υποδομές στην περιοχή (παρά το γεγονός ότι η θανατηφόρα νόσος κάνει εδώ και χρόνια τακτά επειδημιολογικά ξεσπάσματα στα αφρικανικά εδάφη), αλλά ούτε καν ένα κατάλληλο εμβόλιο σε ολόκληρο τον κόσμο!

Έπειτα πάντως από μία φρενήρη αναζήτηση στο Ίντερνετ και έναν ορυμαγδό τηλεφωνημάτων, ο Γκαρσία κατάφερε να στήσει στο “πι και φι” έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης. “Ήταν σαν να πιλοτάρεις αεροπλάνο και ταυτόχρονα να διαβάζεις τις οδηγίες χρήσης”, περιγράφει χαρακτηριστικά στην Κλερ Ζίλμαν του Fortune.

Μέσα σε μόλις μία ημέρα στο Χάρμπελ χτίστηκε μία ειδική μονάδα για τον Έμπολα και το ιατρικό προσωπικό έλαβε ειδική εκπαίδευση κι εξοπλισμό (κυρίως στολές που υπήρχαν σε stock για περιπτώσεις χημικού ατυχήματος στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις). Την μεθεπομένη, η ασθενής είχε μπει ήδη σε καραντίνα.

Τελικά, η γυναίκα δεν σώθηκε. Χάρη όμως στη άμεση αντίδραση και στα αυξημένα μέτρα πρόληψης, ο ιός δεν εξαπλώθηκε καν στο Χάρμπελ! Στις τριγύρω περιοχές ωστόσο ο ιός Έμπολα συνέχισε να “θερίζει”, αποδεκατίζοντας ολόκληρους πληθυσμούς. Η επιδημία άρχισε μοιραία να μαστίζει και την εργατούπολη της Firestone Liberia, που είχε καταφέρει στο μεσοδιάστημα να μείνει τέσσερις μήνες “καθαρή”.

Έτσι από τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία -που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί σωρηδόν για σύγχρονη δουλεία στις φυτείες της, ακόμη και από τα Ηνωμένα Έθνη- έκανε μία ρεαλιστική στροφή στην στρατηγική της, καθώς βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με την προοπτική δραματικής μείωσης της παραγωγής…

Πάλι σε χρόνο dt έγιναν προσλήψεις επιπλέον ιατρικού προσωπικού, αυξήθηκαν οι κλίνες κι επεκτάθηκαν οι θάλαμοι απομόνωσης, που μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς όχι μόνον από το Χάρμπελ, αλλά και από τα γύρω χωρίς όπου δεν υπήρχε καμία υποδομή.

Λόγω των αυξημένων αναγκών, στην εργατούπολη της Firestone Liberia -που είχε μετατραπεί πια σε ένα τεράστιο νοσοκομείο- χτίστηκαν νέοι συπτικοί βόθροι και ειδικοί χώροι ταφής των θυμάτων της επιδημίας. Παράλληλα, η εταιρεία άρχισε μία φρενήρη εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού της περιφέρειας για τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής και την ανάγκη άμεσης νοσηλείας με το που θα εμφανιστεί ακόμη και μία υποψία συμπτώματος της νόσου.

Εκτατοντάδες μπήκαν σε καραντίνα στις εγκαταστάσεις της εργατούπολης. Τα κρούσματα έφθασαν τα 74. Από τους 48 που νοσηλεύτηκαν, οι 18 επέζησαν. Κι έπειτα από μία σκληρή μάχη με την επιδημία, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με Έμπολα στο Χάρμπελ μειώθηκαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα μόλις στους τρεις!

Όλοι τους είναι ανήλικα αγόρια, ηλικίας 4, 9 και 17 ετών. Ο Γκαρσία δηλώνει τώρα αισιόδοξος πως τα χειρότερα έχουν πια περάσει, αν και η εταιρεία του θα συνεχίσει στην ίδια τακτική. Στόχος είναι ο ο εφιάλτης να έχει σύντομα πλήρως εξαλειφθεί, και για τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και για την παραγωγή καουτσούκ της Firestone Liberia, που -λόγω και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει οι αρχές της δυτικοαφρικανικής χώρας- έχει μειωθεί στο μισό, συγκριτικά με τα επίπεδα της προ Έμπολα εποχής…

Διαβάστε ακόμη: 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Έμπολα