Η Σκλαβενίτης εξαγόρασε τη Makro

Η Σκλαβενίτης εξαγόρασε τη Makro

Μεγάλη συμφωνία που αλλάζει όσα ξέραμε στον χώρο του λιανεμπορίου.

Σε συζητήσεις βρισκόταν εδώ και έξι μήνες η αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης με την Μakro Cash & Carry, μια συζήτηση που όπως φαίνεται οδήγησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση η οποία δημιουργεί σοβαρές ανακατατάξεις στον χώρο του λιανεμπορίου

Η εταιρεία Σκλαβενίτης προχώρησε σε εξαγορά στην εξαγορά της Μakro, η οποία διαθέτει 12 καταστήματα σε μεγάλες πόλεις της χώρας και η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες – πελάτες χονδρικής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, έμποροι τροφίμων κ.α.) και ετήσιο τζίρο περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ, με τη βοήθεια χρηματοδότησης που εξασφάλισε από την Grivalia Properties, δηλαδή την πρώην εταιρεία ακινήτων Eurobank Properties, που έχει περάσει στον έλεγχο της Fairfax.

Συγκεκριμένα, η Grivalia Properties απέκτησε τον έλεγχο των ακινήτων της Σκλαβενίτης και με αυτόν τον τρόπο η ιδιοκτησία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ εξασφάλισε τα αναγκαία κεφάλαια για να προχωρήσει στην αγορά της Makro στην Ελλάδα.

Πέρυσι η Σκλαβενίτης πραγματοποίησε πωλήσεις 1,19 δισ. ευρώ (έναντι 1,23 δισ. ευρώ το 2012) και κέρδη μετά από φόρους 9,6 εκατ. ευρώ (από 10,24 εκατ. ευρώ το 2012) και προετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση της παρουσίας της εκτός Λεκανοπεδίου (όπου μέχρι σήμερα είχε επικεντρωθεί) ανοίγοντας καταστήματα σε γειτονικούς νομούς, σε Κόρινθο και Εύβοια, ενώ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει -με την Τράπεζα Πειραιώς να διαδραματίζει ενεργό ρόλο- το 60% της κρητικής αλυσίδας τροφίμων «Χαλκιαδάκης» (η οποία διαθέτει δίκτυο 38 καταστημάτων στην Κρήτη) από τη Βερόπουλος, με τις δύο πλευρές να αναμένουν τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Είχαν προηγηθεί το 2013 η απόκτηση των αλυσίδων Extra-Πρώτα και Φθηνά, Δούκας και Μπαλάσκας. Τέλος, η Σκλαβενίτης είχε προχωρήσει και στο παρελθόν σε συμφωνίες sale&lease back ακινήτων της προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της και να υποστηρίζει το επενδυτικό της πλάνο.

Δείτε τις 100 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες σύμφωνα με το Fortune