Η εταιρεία της Ξάνθης που έβαλε το ποπ κορν σε κουβά

Η εταιρεία της Ξάνθης που έβαλε το ποπ κορν σε κουβά

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ποπ κορν της Smartfoods θα προμηθεύουν όλους τους κινηματογράφος της Αθήνας.

Η Ξάνθη φημίζεται κυρίως για το ξέφρενο καρναβάλι της που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα και για την εξαιρετική ποιότητα καπνού. Τα τελευταία χρόνια φημίζεται και για τα ποπ κορν της. Η SmartFoods είναι η εταιρεία που έκανε γνωστό το ελληνικό ποπ κορν στις αγορές του εξωτερικού κοντράροντας την Αμερική η οποία έχει την πρωτοκαθεδρία και μια μακρά παράδοση. Διαθέτει συνολική ιδιόκτητη έκταση που αγγίζει τα 2000 στρέμματα στον ακριτικό κάμπο, στην οποία μεταξύ άλλων καλλιεργεί καλαμπόκι, πρώτη ύλη των snack My Popcorn.

Η καινοτομία της όμως συνίσταται στη συσκευασία του προϊόντος το οποίο δεν βρίσκεται σε σακουλάκια αλλά σε κουβαδάκια! «Οι συσκευασίες μας είναι επαναστατικές για την ελληνική αγορά. Είμαστε οι πρώτοι που συσκευάσαμε ποπ κορν σε κουβά», αναφέρει χαρακτηριστικά στο FortuneGreece.com, ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Σπάρταλης. Παράλληλα  μιλά για το όραμά του να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του, η οποία κουβαλά μια ιστορία μισού αιώνα, και να την μεταβάλει από απλή μονάδα παραγωγής πρώτων υλών όπως καλαμπόκι, σιτάρι, τεύτλα κ.α. σε μια σύγχρονη μονάδα η οποία πλέον παράγει και συσκευάζει 800.000 κουβάδες ποπ κορν το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: Κρόκος Κοζάνης: Ο «χρυσός ανθός» της Ελλάδας

Έχοντας σπουδάσει παραγωγή τροφίμων και διοίκηση εργοστασίου κάνει λόγω για μια χρονοβόρα διαδικασία μετάβασης σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης κατά την οποία απαιτήθηκε πολύ δουλειά και έρευνα. «Πριν από 20 χρόνια ξεκίνησε πειραματικά η παραγωγή υβριδίων καλαμποκιού και καταλήξαμε μόλις πριν από πέντε χρόνια στον κατάλληλο σπόρο. Δουλεύαμε για 10-15 χρόνια το προϊόν πριν το βγάλουμε τελικά στην αγορά», μας λέει ο Μανώλης. Σε ποιότητα το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται είναι αντίστοιχο με εκείνο της Αμερικής γιατί η καταλληλότητα του κλίματος της περιοχής και η σύσταση του εδάφους δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η εξαγωγική δραστηριότητα επεκτείνεται σε Κύπρο, Ολλανδία, Βέλγιο και Καναδά με το κλασσικό ποπ κορν βουτύρου να είναι πρώτο σε πωλήσεις. Συνολικά παράγονται επτά γεύσεις σε κάδους των 200 γραμμαρίων και τέσσερις γεύσεις σε ατομική συσκευασία των 50 γραμμαρίων. Το νέο project που ετοιμάζεται αναμένεται να ξετρελάνει τα παιδιά αφού στη συσκευασία θα περιλαμβάνεται το γνωστό καρτούν «Μπομπ ο Σφουγγαράκης» και η Smartfoods θα έχει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Διαβάστε ακόμη: Amvrosia Gourmet: Aπό την ελληνική γη στα Great Taste Awards

Μιλάμε για ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν και για μια κάθετη μονάδα παραγωγής, από την πρώτη ύλη, μέχρι το τελικό προϊόν. Όλα τα βασικά συστατικά παράγονται από την  Smartfoods, από το σπόρο, μέχρι το φυτικό έλαιο και το αλάτι και η εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή στρατηγικής. Πρόκειται να προβεί σε απελευθέρωση των πρώτων υλών που σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμες προς όλους ενώ θα προμηθεύει με ποπ κορν όλους τους κινηματογράφους της Αθήνας. «Για εμάς δε νοείται μια εταιρεία που θέλει να αναπτύσσεται να μην εισέρχεται και σε νέους τομείς».

Σε σχέση με πέρυσι, οι πωλήσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Η παραγωγή ανέρχεται σε 800.000 κουβαδάκια το χρόνο και σε βάθος τριετίας προβλέπεται ο αριθμός να αγγίξει τα δύο εκατομμύρια.