Εταιρείες λαμβάνουν ακραία μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού

Εταιρείες λαμβάνουν ακραία μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού
epa08248323 People wearing face masks walk outside Lujiazui station near Pudong’s financial center in Shanghai, China, 25 February 2020 (issued 26 February 2020). More than a month since the COVID-19 and coronavirus outbreak, the usually bustling streets of Shanghai are relatively empty as the city continues to live under virus control measures. Shanghai, which has a population of over 24 million people, has reported 336 cases and three deaths in relation to COVID-19. According to reports, approximately 80 percent of people in the reported cases have recovered. EPA/LIU XINGZHE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Anne Sraders

Οι εταιρείες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο – και λαμβάνουν νέα, πιο ακραία μέτρα προφύλαξης για να μετριάσουν τον αντίκτυπό του στους υπαλλήλους τους.

Η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Ernst & Young (EY) θέσπισε νέα προληπτικά πρωτόκολλα την περασμένη Τετάρτη, αυτή τη φορά και στις ΗΠΑ, απαγορεύοντας στους υπαλλήλους να παρακολουθούν εξωτερικές εκδηλώσεις με πάνω από 100 συμμετέχοντες «που δεν είναι κρίσιμες για τον πελάτη», σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Fortune.

Η εταιρεία, η οποία απασχολεί 284.000 άτομα παγκοσμίως, ζητά από τους υπαλλήλους να ακυρώσουν ή να αναβάλουν (έως τον Απρίλιο) κάθε εσωτερική συνάντηση με περισσότερους από 25 υπαλλήλους (από διαφορετικά γραφεία), ζητώντας από τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν συσκέψεις μέσω βίντεο ή άλλων απομακρυσμένων καναλιών συνάντησης. Η EY δήλωσε στο Fortune ότι αν και οι λεπτομέρειες αυτές αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές, η εταιρεία ζητά από τους υπαλλήλους να συμβουλεύονται τους συμβούλους διαχείρισης κινδύνου σχετικά με συγκεκριμένες συναντήσεις ή εκδηλώσεις μεγαλύτερου μεγέθους.

Για ορισμένους υπαλλήλους όπως ο Chris Petryk, δικηγόρος που εργάζεται για την EY πάνω σε ένα συγκεκριμένο project, το email ήρθε ως έκπληξη. «Τα μάτια μου και τα αυτιά μου στυλώθηκαν», λέει στο Fortune. Ο Petryk παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό, από τότε που ξέσπασε η επιδημία, αλλά είναι έκπληκτος με τη σοβαρότητα των μέτρων προφύλαξης.

«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στάλθηκε σε όλους τους Αμερικανούς υπαλλήλους μιας εταιρείας τέτοιου μεγέθους», λέει ο Petryk. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την ακύρωση συναντήσεων και ταξιδιών, παρά για τον πραγματικό ιό».

Εκτός από τη θέσπιση νέων πρωτοκόλλων συναντήσεων και εκδηλώσεων, η ΕY επέκτεινε την ταξιδιωτική απαγόρευση μέχρι την 1η Απριλίου για ταξίδια από και προς τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με το email, οι υπάλληλοι που έχουν ταξιδέψει στις προαναφερθείσες περιοχές (μαζί με την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο για απεριόριστο χρονικό διάστημα) καλούνται να τεθούν μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την 1η Απριλίου. Η EY ανέφερε σε δήλωσή της στο Fortune ότι «η ασφάλεια και η ευημερία όλων των ανθρώπων, των πελατών και των κοινοτήτων της Ernst & Young εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημά μας» και ότι η εταιρεία «παρακολουθεί στενά αυτή την κατάσταση και θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες ανάλογα με τις εξελίξεις» σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των τοπικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εκτός από την EY και τα νέα εντατικά μέτρα της, οι Nestle SA και L’Oreal SA έδωσαν οδηγίες στους υπαλλήλους τους να αποφύγουν να ταξιδεύουν για δουλειές μέχρι τα μέσα-τέλη Μαρτίου.