Εταιρείες να εγκαταλείpουν το κινεζικό βαμβάκι μετά από αναφορές για καταναγκαστική εργασία

Εταιρείες να εγκαταλείpουν το κινεζικό βαμβάκι μετά από αναφορές για καταναγκαστική εργασία
epa09209915 Jeffrey Mhondiwa picks cotton in his field in Karoi, Zimbabwe, 18 May 2021. The crop is mainly produced by small scale farmers and it second to tobacco as the country's leading foreign currency earner. EPA/AARON UFUMELI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων Patagonia αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύεται βαμβάκι από την Κίνα. Και δεν είναι η μόνη.

των Eamon Barrett & Grady MacGregor

Στις αρχές του περασμένου έτους, εν μέσω αυξανόμενων αναφορών περί καταναγκαστικής εργασίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Περιφέρεια Xinjiang Uyghur της Κίνας (XUAR), η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων Patagonia αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύεται βαμβάκι από την Κίνα.

Από τον Απρίλιο του 2020 και μετά, οι παγκόσμιοι προμηθευτές της εταιρείας έπρεπε να ελέγχουν και να εξαλείφουν ενδεχόμενες διασυνδέσεις με τον μεγαλύτερο παραγωγό βαμβακιού στον κόσμο. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς βαμβακιού και η Xinjiang παράγει μέρος του βαμβακιού υψηλότερης ποιότητας στον κόσμο.

«Έπρεπε να απομακρυνθούμε από τους επιχειρηματικούς εταίρους, έπρεπε να ξανασχεδιάσουμε το στυλ των ενδυμάτων για να ταιριάζει με το υποκατάστατο βαμβάκι, και έπρεπε και να καταργήσουμε τα στυλ που δεν μπορούσαμε πλέον να παράγουμε επειδή η ποιότητα του βαμβακιού δεν ήταν πλέον διαθέσιμη», λέει η Wendy Savage, διευθύντρια κοινωνικής ευθύνης και ιχνηλασιμότητας της Patagonia, η οποία αρνήθηκε να πει ποια προϊόντα είχαν σταματήσει να παράγονται.

Η Patagonia δεν είναι η μόνη εταιρεία.

Η αμερικανική εταιρεία λιανικής L.L.Bean δεσμεύθηκε να καταργήσει το κινεζικό βαμβάκι από την αλυσίδα εφοδιασμού της έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, επικαλούμενη «εξαιρετικά ανησυχητικές» αναφορές σχετικά με την Xinjiang.

Η μητρική εταιρεία της Victoria’s Secret, L Brands, έχει επίσης δεσμευτεί να καταργήσει το κινεζικό βαμβάκι από τις αλυσίδες εφοδιασμού της. Η L Brands είπε στο Fortune ότι χρησιμοποίησε εργαλεία που παρέχονται από την εταιρεία αναλυτικών δεδομένων της αλυσίδας εφοδιασμού Sourcemap για να χαρτογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού των ενδυμάτων για το 2019 και έλεγξε τους προμηθευτές της αν ανήκαν στη λίστα εταιρειών που είχαν απαγορευτεί κατόπιν των αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με την Xinjiang.

Τον Ιανουάριο, το τελωνείο των ΗΠΑ εφάρμοσε μια εντολή κατάσχεσης σε όλα τα αγαθά που περιείχαν βαμβάκι που προέρχονταν από την XUAR, επικαλούμενο την «εκμετάλλευση της σύγχρονης δουλείας από την κινεζική κυβέρνηση». Το Worker Rights Consortium, μια ανεξάρτητη οργάνωση για τα εργασιακά δικαιώματα, εκτιμά ότι η εντολή κατάσχεσης θα ακυρώσει πωλήσεις ενδυμάτων αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ ετησίως – περίπου το 5% της συνολικής αγοράς ενδυμάτων και υποδημάτων των ΗΠΑ ύψους 368 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για να αποδεσμευτεί μια κατασχεθείσα αποστολή, οι εισαγωγείς πρέπει να αποδείξουν ότι τα εμπορεύματα δεν περιέχουν βαμβάκι που προέρχεται από την Xinjiang. Αλλά αυτή η φαινομενικά απλή απαίτηση έχει αποκαλύψει μια κρυφή αλήθεια για τη βιομηχανία της μόδας: Λίγες εταιρείες γνωρίζουν με βεβαιότητα από πού προέρχεται το βαμβάκι τους.

Πηγή: fortune.com